Life&style

Istražili smo koje su pjesme najčešći odabir za prvi ples u Hrvatskoj, jedan pjevač je daleko popularniji od svih

  • Na digitalnom glazbenom servisu Spotifyu sastavljena je lista najpopularnijih pjesama za prvi ples koju predvode Ed Sheeran i John Legend
  • U Hrvatskoj listu glazbenika predvodi pjevačka legenda Oliver Dragojević, čijih se čak devet pjesama našlo na top listi
  • Tri domaće pjevačice su nam otkrile koji su trenutačno najpopularniji odabiri naših mladenaca

U organizacije vjenčanja odabir pjesme za prvi ples svakako je jedan od ključnih elemenata. Naći pravu pjesmu na koju će zaplesati prve plesne korake za pojedine mladence je prvi izazov. Pri odabiru pjesme budući supružnici najčešće se vode vlastitim glazbenim ukusom te odabiru svoje omiljene pjesme, ali i pjesme iz prošlosti koje za njihovu vezu imaju određeno značenje. Ipak, postoje i oni mladenci koji se odlučuju na provjerene romantične hitove s kojima sigurno neće pogriješiti. 

Digitalni glazbeni servis Spotify je analizirao gotovo 400 000 međunarodnih popisa pjesama kako bi otkrili koje su to najpopularnije pjesme za prvi ples. Prvo mjesto osvojila je pjesma Ed Sheerana Thinking Out Loud, a u stopu je prate At Last pjevačke dive Ette James i moderni klasik All of Me Johna Legenda.

Možda vas zanima Želiš da tvoja koža izgleda mlađe? Onda nikako ne bi trebala zanemariti ovo osnovno pravilo Rubrika Beauty Beauty

A kako stvari stoje u Hrvatskoj? Portal Abeceda vjenčanja je prema prijedlozima bivših i budućih mladenaca sastavio Top 60 domaćih i Top 40 stranih pjesama za prvi ples. Na listi omiljenih domaćih pjesama za prvi ples našli su se ovi hitovi:

1. Sad kada došla si - Bosutski bećari i Klapa Cambi

2. Moj lipi anđele - Oliver Dragojević

3. Lutka - SARS

4. Zora Bila - Tomislav Bralić i  Klapa Intrade

5. Moje Zlato - Petar Grašo

6. Ako voliš ovu ženu - Željko Bebek i Oliver Dragojević

7. Čarobno jutro - Nina Badrić

8. Ti si princeza - Jacques Houdek & Ivana Husar

9. Sve  u meni se budi - Kedžo i Zsa Zsa

10. Kada žena zavoli - Tony Cetinski

 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Na spomenutoj listi TOP 60 četiri su pjevača i jedna pjevačica zastupljeni s nekoliko različitih pjesama. Pjevačka legenda Oliver Dragojević favorit je mnogih parova, a na listi se našlo čak devet njegovih pjesama, te su osim klasika Moj lipi anđele navedene i pjesme Cesarica, Vjeruj u ljubav, Pred tvojim vratima i  Sreća je tamo gdje si ti. Drugo mjesto po zastupljenosti dijele nekadašnji kolege iz žirija glazbenog natjecanja Voice - Jacques Houdek i Tony Cetinski s po pet pjesama. Povratnik na glazbenu scenu Petar Grašo, svojim novim hitovima Moje zlato, Ako te pitaju i Srce za vodiča, si je priskrbio treće mjesto na ovoj listi. Nina Badrić je jedina pjevačica čije pjesme uvijek iznova postaju glazbena pratnja prvih zajedničkih plesnih koraka, a poseban uspjeh su ostvarile pjesme Čarobno jutro te Dani i godine.

anketa | Autor: miss7 miss7

Možda vas zanima Hura! Znamo kako više nikad nećeš ostati s praznom baterijom mobitela Rubrika Life&style Life&style

Kako bismo provjerili koje su pjesme trenutačno popularne među mladencima, kontaktirale smo tri pjevačice koje su prave doajenke svadbenih proslava. Pamela Ramljak nam je otkrila kako je primijetila da odabir pjesme za prvi ples ovisi o regiji iz koje budući mladenci dolaze. "U Zagrebu budu  više strane pjesme, tipa Ed Sheeran i Perfect, a od domaćih tu su Petar Grašo s Moje Zlato i Nina Badrić s Dani i Godine. To su po meni dva hita napisana baš za prvi ples. U Dalmaciji su posebno popularne obrade klapskih pjesama i Oliverove balade. Ima baš svašta"  Naravno, određen broj mladenaca se ne odlučuje na trenutačno popularne pjesme već svoj odabir temelji na svom glazbenom ukusu. "Eto, nedavno sam na svadbi za prvi ples pjevala Nothing Else Matters od Metallice. To mi je bilo zanimljivo" nadodala je za kraj Pamela.

 

Njezina nekadašnja kolegica iz grupe Femminem, Neda Parmać nam je otkrila kako su Oliverove i Grašine pjesme čest odabir za prvi ples. No, primijetila je i određene trendove u odabiru te je istaknula kako "u posljednje vrijeme često izvodim pjesmu od Jacquesa Houdeka Kada nekog voliš. A evo ovaj vikend ponovno pjevam pjesmu Visine od Matije Cveka" Od stranih pjesama, kao apsolutan hit je istaknula pjesmu Perfect od Ed Sheerana.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nu me Nu me

A post shared by Čudna Tetka (@nedaparmac) on

Pjevačica Grupe Nova, Lilly Galić Granić je potvrdila navode svojih kolegica. "Svake godine su nove dvije pjesme koje su popularan odabir. Evo lani su to bili Petar Grašo s Ako te pitaju te Nina Badrić s Dani i godine." istaknula je Lilly.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

pleši samnom 💃 #paradapijanstvaikiča#štosimalamršavakograna

A post shared by Lily Galić Granić (@lilymicika) on

 

POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0