Zeleni saveznici! Ako imaš ove kućne biljke virusi u tvom domu teže opstaju

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • U sezoni prehlada i gripa, naši su pomagači na prozorskoj dasci, ne samo u ormariću s lijekovima
  • Blagotvoran učinak na nas (a poguban po viruse) ima vlaga u zraku za koju su zaslužne biljke
  • Za tebe smo izdvojile 19 sobnih biljaka koje su najbolji borci protiv virusa

Sobne biljke lijep su ukras doma i kada ih kupujemo to nam je prvo na umu, no sada, u sezoni gripa, prehlada i ostalih virusnih oboljenja, pojavila se nova teorija. Naše zelene ljepotice poput paprati, fikusa i palmi mogu, kažu, smanjiti infektivnost virusa u zraku - podižući vlagu u prostoriji u kojoj su smještene. I tako se pojavila teorija kako lijekovi, vitamini, čaj i pileća juha nisu naše jedino oružje u obrani od viroza i gripe. Korisni saveznici su i na prozorskoj dasci, ne samo u ormariću s lijekovima.

Life&style 10 najčešćih pogrešaka koje se dogode pri kupovini cvijeća za dom

Osiguravaju vlažnost zraka

Znanstvenici kažu da kad vlaga u zraku u nekoj prostoriji poraste na više od 40%, uvelike može reducirati virulenciju i infektivnost virusa gripe. A ovdje, sasvim slučajno na podij stupaju sobne biljke koje u procesu transpiracije podižu vlagu u zraku. Naravno, izuzetak su kaktusi i sukulenti koje treba štedljivo zalijevati, posebno zimi, zemlja u njihovim posudama je većinom isušena i nema velike izmjene vlage.

Profesor dr. Gordan Lauc, direktor Projekta ljudskog glikoma (Human Glycome Project), upravo vlagu smatra važnim čimbenikom pri obrani od koronavirus. U edukativnom videu istaknuo je kako suhi zrak koji imamo u prostorijama može bit izvrstan medij za prijenos virusa te je potrebno prozračivanje. Također, potrebna je intenzivna hidratacija kako bi se izbjegla suhoća grla. Vlažnost u zraku posebno je važno zadržati tijekom noći dok spavamo, a osim osvježivača zraka i mokrih ručnika na radijatorima, sjajni saveznici mogu biti upravo biljke koje će pomoći pročistiti zrak.

Do transpiracije dolazi kad sunce direktno obasja lišće i vodu iz njega "povuče" u zrak. Biljka tada uzima iz zemlje novu vodu kako bi nadoknadila onu koja je isparila. Vlaga u zraku raste s procesom transpiracije, a što više biljaka i/ili što veće biljke imamo, to bolje. Pa... uživaj onda u svojim sobnim ljepoticama. Ne samo da su ukras doma i da pročišćuju zrak koji udišemo nego nas još štite i od virusa.

Life&style Ovo su mitovi i činjenice o koronavirusu za koje Svjetska zdravstvena organizacija želi da znaš

Velikih pet

Otkrivamo ti pet biljaka koji osim što su sjajni pročišćavači zraka također služe kao sjajan ukras i podižu izgled prostorije. Također, vrlo su jednostavne za održavanje što ih čini još poželjnijima!

1. Paprat

Paprat je odlična za uklanjanje uobičajenih onečišćujućih tvari u zraku – kao što su formaldehid, ksilen i toluen – za koje se smatra da uzorkuju glavobolje i poteškoće u disanju. Također, ove biljke su dobre za borbu protiv zimske suhoće zraka te podižu razinu vlažnosti u domovima.

2. Drvo kaučuka

Kaučukovo drvo miče iz zraka toksine, te je inače dobro u borbi protiv tropskih bolesti i parazita, također uklanja formaldehide iz zraka, koji se inače često nalaze u sredstvima za čišćenje i ponekad u namještaju. Preporuka je često brisati listove biljke sa vlažnim papirnatim ručnicima kako bi pore ostale otvorene za optimalno pročišćavanje zraka.

3. Mirni ljiljan

Mirni ljiljan naziva se još “elektranom” za pročišćavanje zraka. Istraživanja NASA-e pokazuju da ljiljan može filtrirati benzen, formaldehid, tri-kloroetilen (TCE), ksilen, toluen i amonijak iz zraka, a čak može ukloniti plijesan u zraku koji pojačava simptome alergija i astme. Preporučuje se postavljanje par ljiljana u kupaonicu kako bi se smanjilo nakupljanje plijesni.

4. Svekrvin jezik (Sanseverija)

Svekrvin jezik je biljka koja uklanja širok spektar zagađivača iz zraka, a ujedno slovi kao jedna od najlakše održavanih biljaka. Važno je znati da se ova biljka nikako ne smije jesti zbog svojih otrovnih svojstava!

5. Filodendron

Uz fikus, ovo je najraširenija sobna biljka. A kako i ne bi bila kad je sjajan saveznik u očuvanju čistoće zraka. Zahvalan je za održavanje, a uspijeva i u najtamnijem kutu sobe.

miss7 magazin Čarobnjaci za biljke: Svekrvin jezik, slonovo stopalo i kineski dolar su super izbor za svaki stan

Tako lijepe i tako korisne

Uz navedene, ovih 14 biljaka također su izvrsni ovlaživači zraka: zlatni puzavac, aloe vera, lirasti fikus, poincijana, areca palma (kentija), engleski bršljan, štapasta palma, gospin vlasak, monstera, spatifilum, kalateja, fikus gumijevac, klorofit ili zeleni ljiljan, zemioculcas (zamija). Želiš li obogatiti svoj "biljni fond" svakako kupi neku od ovih biljaka. Pripazi samo da odabereš zdravu i jaku biljku koja će ti dugo trajati što nije teško uz nekoliko savjeta.

Posjeti Miss7.24sata.hr