Zašto ne bi običnu tjesteninu ponekad zamijenila s nekom od ovih 6 ukusnih i zdravih varijanti?

Instagram/Getty
Vidi originalni članak
  • Vjeruje se da je tjesteninu Marko Polo donio iz Kine (premda će to rijetko koji Talijan priznati)
  • Tjestenina je omiljeno jelo velikih i malih gurmana – a varijacije jela s pastom gotovo su beskrajne
  • Otkrit ćemo ti alternative klasičnoj tjestenini (koja se spravlja od pšeničnog brašna i jaja)

Ove varijante tjestenine oduševljavaju svojim visokim sadržajem hranjivih tvari ili niskim sadržajem ugljikohidrata. Međutim, prvenstveno oduševljavaju svojim sjajnim okusom. Osim toga, pobrinut će se za ukusne promjene na meniju tjestenina…

Tjestenina od leće

Za razliku od normalne tjestenine sadrži puno više vlakana, a jako je slična po okusu tjestenini od pšeničnog brašna. Nažalost, za vrijeme kuhanja miriše po leći. Sadrži puno bjelančevina te će te dugo držati sitom. Tjestenina od leće jako se dobro slaže s mesnim umacima, ali i s klasičnim šugom od rajčica.

Tjestenina od slanutka

Ova tjestenina bogata je balastnim tvarima, održava razinu šećera u krvi konstantnom te je zasitna. Osim toga, ima jako puno bjelančevina (20 posto) te lagani orašasti okus. Fina je uz klasični pesto, ali i u salatama i povrtnim juhama.

Tjestenina od pira

Doduše, pir je usko povezan sa pšenicom, ali ga mnogi ljudi lakše podnose, a ima i više minerala te vitamina. Orašasta aroma pira slaže se dobro sa zemljastim okusom gljiva, brokule i cikle.

Life&style Ovo je jedini pravi način kako treba podgrijati tjesteninu a da ne izgubi dobar okus

Stakleni rezanci

Vrlo tanki stakleni rezanci rade se od škroba mungo graha i vode te se moraju samo omekšati u vrućoj vodi. Savršeni su uz prženo povrće s puno začina, u juhama i naravno u klasičnoj salati od staklenih rezanaca.

Soba-tjestenina

Ova se tjestenina radi od heljdinog brašna te potječe iz Japana. Heljda ne sadrži gluten. Tjestenina je vrlo ukusna te se izvrsno slaže s dalekoistočnim aromama poput umaka od kikirikija, s uljem od sezama, tajlandskim umakom i limetom.

Konjak-tjestenina

Ova azijska tjestenina proizvodi se od brašna korijena biljke vražji jezik. Gotovo da uopće nema ugljikohidrata i kalorija. Konzistencija joj je nalik želeu. Pasta je vrlo neutralnog okusa te je izvrstan dodatak dobro začinjenim jelima. Savjet: prije pripreme je temeljito isperi. 

 

miss7 kuha Brzi recept: Slastan i superzdrav umak za tjesteninu od samo 4 sastojka, bez rajčica!

Posjeti Miss7.24sata.hr