Za ovih 14 stvari većina misli da traju cijeli život, a zapravo imaju rok trajanja

Shutterstock Mnogi ne znaju da ove stvari imaju rok trajanja
Vidi originalni članak
  • Ekonomski ima smisla koristiti rabljenu autosjedalicu za svoju bebu
  • Međutim, čak i autosjedalice imaju rok trajanja, a razlikuje se od marke do marke
  • Stvar je u tome da datume obično provjeravamo samo za kvarljive artikle kao što su hrana, lijekovi i kozmetika, ali dobro je znati i upamtiti da čak i nepokvarljivi proizvodi imaju rok trajanja

Donosimo ti neke neuobičajene stvari koje također s vremenom mogu izgubiti na učinkovitosti. Ovo su iznenađenja na koja smo naišli…

1. Prijenosne utičnice treba promijeniti nakon dvije godine.

Produžni kabeli i utičnice nemaju datum isteka. Ali, kako stare, tako opada njihova učinkovitost. Dakle, ako se ne možeš sjetiti kada si kupila razdjelnik ili utičnicu, vrijeme je da ih zamijeniš. Također, ako primijetiš bilo kakve tragove „opeklina“ oko utičnice ili ustanoviš da sve što je povezano s njom treperi, vrijeme je za promjenu.

Upamti, neispravne utičnice su poznate kao opasnost za požar. Kratki spoj ili iskrenje mogu dovesti do električnih požara, pa ih je najbolje promijeniti u roku od 1-2 godine.

2. Kućne papuče potrebno je mijenjati svakih 6 mjeseci.

Jednostavno rečeno, kućne papuče mogu biti vrlo nehigijenske. Od korištenja u kupaonici do kuhinje, papuče s vremenom mogu postati nehigijenske. Čak i uz redovito pranje, dobro je mijenjati papuče svakih 6 mjeseci. A to je dobro i za tvoja stopala.

Life&style Ljeti moraš paziti na kvalitetu hrane, ali ove namirnice možeš jesti i nakon što im prođe rok trajanja

3. Grudnjaci su loši za 6 mjeseci do godinu dana.

Grudnjaci, pa čak i donje rublje, traju sve dok ih koristiš i dobro opereš. Ako redovito nosiš grudnjak, nemoj očekivati da će trajati duže od 6 mjeseci do godinu dana. Ako grudnjak više ne pruža potporu zbog olabavljene elastike ili ima zgnječene košarice i vrpce, vrijeme je za promjenu.

Ista pravila vrijede i za donje rublje: izlizana tkanina, promjena boje ili poderotine znače da je vrijeme za kupovinu donjeg rublja.

4. Začini gube okus i privlačnost za 1 do 4 godine.

Većina začina kupljenih u trgovini ima rok trajanja na ambalaži. Ali, ako se više ne vidi datum ili sama radiš začine, možeš slijediti ovu smjernicu. Premda se začini zapravo ne „kvare“, gube svoje arome i svojstva.

Posušeno bilje može trajati 1-3 godine, a mljeveni začini u prahu traju 2-3 godine. Cijeli začini mogu trajati i do četiri godine ako se pravilno čuvaju.

5. Prosječni rok trajanja parfema je 3 godine.

Ako imaš omiljenu bočicu parfema, možda nećeš morati baciti nijednu sve dok je potrošiš u roku od godinu dana. Ali, ako voliš puno parfema i imaš kolekciju, većina brendova parfema tvrdi da rok trajanja iznosi tri godine.

Međutim, možeš nastaviti koristiti parfem sve dok miris ostane isti. Parfemi se nakon nekog vremena počinju kvariti, a miris može postati kiselkast, a ponekad može čak i neugodno mirisati po truloći. Onda znaš da je vrijeme da nabaviš novu bocu.

Life&style Znaš li koliko piletina može stajati u hladnjaku - sirova, kuhana ili pečena? Ove podatke moraš znati

6. Zamijeni jastuk svake 2 do 3 godine.

Jastuk se s vremenom prlja, upija tjelesnu masnoću, prljavštinu, mrtve stanice kože i grinje, kao i razne druge mrlje. Može postati utočište za bakterije i alergene.

Nemoj zaboraviti očistiti i oprati jastuke svakih dva mjeseca i oprati ih blagim deterdžentom svakih šest mjeseci. Čak i nakon toga, u idealnom slučaju, dobro je mijenjati jastuke svake 1-2 godine.

7. Drvene žlice i zaimače traju godinu dana.

Drvene žlice i zaimače s vremenom razvijaju sitne krhotine i pukotine. Osim toga, upijaju ulje. Čak i ako marljivo čistiš, velika je vjerojatnost da su kutovi u njima mjesto za razmnožavanje bakterija.

Dobar način za provjeru je potopiti svoje drvene žlice i kutlače u kipuću vodu. Ako voda smrdi ili izgleda loše, vrijeme je za promjenu. 

8. Tenisice za trčanje imaju kilometražu.

Većina tvrtki s obućom za trčanje kaže da se tenisice za trčanje trebaju mijenjati svakih 750-850 kilometara. Dakle, ako trčiš 8 km dnevno, morat ćete ih zamijeniti za 90-110 dana.

Naravno, ako svoje tenisice koristiš štedljivo ili više voliš vježbanje u teretani nego trčanje po asfaltu ili tlu, mogle bi trajati dulje. Općenito, trenutak kada se cipela počne osjećati neugodno ili uzrokuje bol u stopalu pokazatelj je da je vrijeme za promjenu.

9. Ručnici uglavnom traju 3 godine.

Ako pereš ručnike nakon svaka 3-4 kupanja i objesiš ih da se posuše, možda čak i na suncu, vjerojatno će dugo trajati. Naravno, to ovisi i o kvaliteti ručnika. Imaj na umu da, budući da njima brišeš svoje tijelo, ručnici prilično brzo postanu nehigijenski.

Čak i nakon redovitog pranja, dobra je ideja mijenjati ručnike svake tri godine. 

10. Četke za kosu treba promijeniti nakon 6 mjeseci.

Kada češljaš kosu, mrtve stanice i ostaci proizvoda prenose se na četku za kosu. S vremenom se to nakuplja i čini četke za kosu nehigijenskim. Istrošenost čekinja također smanjuje vijek trajanja četke. Čišćenje kose nakon svake upotrebe i pranje četke jednom tjedno može produžiti njezin život.

Rok trajanja nije tako važan: ove namirnice traju duže no što piše

11. Spužve za tijelo treba mijenjati nakon 1 do 2 mjeseca.

Toplo, mokro i vlažno okruženje kupaonice idealno je mjesto za razvoj bakterija i gljivica. A spužve za kupanje osobito su osjetljivije na napade. Stoga stručnjaci preporučuju da se prirodne mijenjaju svakih mjesec dana, dok sintetičke mogu trajati i do dva mjeseca.

Ne zaboravi ih ocijediti i objesiti na prozračno mjesto da se posuše nakon svake upotrebe.

12. Dječje autosjedalice treba zamijeniti nakon 6 do 10 godina.

Lako je prihvatiti ponudu prijatelja za korištenje njihove omiljene dječje autosjedalice za svoju novu bebu. Ali, prije nego što prihvatiš, imaj na umu da i autosjedalice imaju rok trajanja. U pravilu traju 6 do 10 godina.

13. Kacige traju oko 3 do 5 godina.

Većina kaciga s markom ima pečat s datumom isteka iznutra. Ali, ako je istrošenost dovela do toga da više ne možeš vidjeti datum, sjeti se da većina kaciga traje 3 do 5 godina nakon upotrebe. 

Ako se kaciga rijetko koristila, dobra je ideja zamijeniti je nakon sedam godina. Pjena iznutra i ljepilo obično toliko mogu trajati.

14. Sol traje 3 do 5 godina.

Sol se sama po sebi ne kvari. Ali, sol dolazi s raznim dodacima kao što su jod i sredstva protiv zgrušavanja zbog kojih može izgubiti svoj okus i djelotvornost te je učiniti grudastom. Stoga je dobra ideja zamijeniti sol svakih 3 do 5 godina. 

Posjeti Miss7.24sata.hr