Beauty

Šminka ima rok trajanja: evo kada što moraš baciti

Bi li se usudila skuhati i pojesti šest mjeseci stara jaja? A mjesec dana staro meso? Naravno da ne. Zašto onda nemamo nikakav problem s korištenjem godinama starog make upa? Donosimo sve što treba znati o roku trajanja tvojih omiljenih beauty stvarčica

Znamo da ne želiš baciti svoje najdraže rumenilo ili ruž, ali baš kao s hranom, užasno je bitno pridržavati se rokova trajanja na svim tvojim omiljenim kozmetičkim predmetima. Zašto? Zato što kozmetika skuplja bakterije, a neredovita promjena make upa rezultira iritacijom, prištićima, infekcijama oka i čmičcima. Ali, za razliku od prehrambenih namirnica, rok trajanja make upa počinjemo odbrojavati od trenutka ga prvi put počnemo koristiti, a ne od onog dana od kojeg smo ga kupili. Kako znati kad je vrijeme da svoju maskaru ili puder baciš u smeće? Prema vlažnosti; što više vlažnosti proizvod ima, to je njegov rok trajanja kraći. Srećom, neki proizvodi pričaju sami za sebe - jednom kad im se počne mijenjati tekstura ili se sadržaji proizvoda počnu odvajati,vrijeme je da odeš u šoping.

Puder
 | Autor: getty images getty images
Životni vijek: 6 mjeseci do godinu dana
Savjet: Produlji mu životni vijek tako što ćeš svoje prste držati podalje od vrata bočice. Umjesto toga, nježno istresi nekoliko kapi sadržaja na dlan prije nanošenja. Ako primijetiš da se sastojci pudera počinju odvajati jedan od drugog, definitivno je vrijeme da ga baciš.

Mirisi
 | Autor: getty images getty images
Životni vijek: 8 do 10 godina
Savjet: U redu je ako ih platiš više jer tvoj parfem ili toaletna vodica srećom imaju najdulji životni vijek od svih proizvoda u tvojoj beauty rutini. Dodatno im produlji životni vijek tako što ćeš ih držati podalje od sunca, a neki brendovi (kao što je Le Labo) preporučuju da svoje držiš u hladnjaku.

Ruž, sjajilo i olovka za usne
 | Autor: getty images getty images
Životni vijek: 1 godina
Savjet: Jednom kad počneš primjećivati promjene u teksturi svog omiljenog ruža, vrijeme je da ga baciš. Neki se od njih suše, dok neki postanu gušći i sluzaviji. Svoje omiljene nijanse očuvaj dulje tako da ih držiš na hladnom i suhom mjestu. Drugim riječima, nemoj ih ostaviti u autu!

 

Možda vas zanima Znamo najbolje jeftine make up dupliće skupih proizvoda! Rubrika Beauty Beauty



Olovka za oči i obrve
 | Autor: getty images getty images
Životni vijek: 1 godina
Savjet: Olovke traju dulje od drugih proizvoda zato što ih konstantno oštrimo. Svoje olovke drži podalje od vlažne kupaonice kako bi trajale dulje.

Maskara
 | Autor: getty images getty images
Životni vijek: Tri mjeseca
Savjet: Ako želiš izbjeći gadnu infekciju oka, svoju mijenjaj svaka tri mjeseca ili ranije ako primijetiš promjenu u teksturi, grudice ili neugodan miris. Također, maskaru nikad nemoj dijeliti  s nekim!

Tuš za oči
 | Autor: getty images getty images
Životni vijek: 3 do 4 mjeseca
Savjet: Poput maskare, ni tuš za oči nije nešto što želiš dijeliti - klice su tvoji najveći neprijatelji u ovom djelu tvoje toaletne torbice.

Rumenilo
 | Autor: getty images getty images
Životni vijek: 2 godine
 Savjet: Najdulji životni vijek bojane kozmetike koju ćeš ikad kupiti upravo su rumenila u prahu koja mogu trajati i do dvije pune godine - period u kojem ćeš ih sigurno ionako potrošiti.

 

Možda vas zanima 7 lukavih trikova sa šminkom koji odmah čine da izgledaš mlađe Rubrika Beauty Beauty



Rumenilo u kremi
 | Autor: getty images getty images
Životni vijek: 12 do 18 mjeseci
Savjet: Baš poput pudera, primijetiš li promjenu teksture u bilo kojem tekućem djelu tvoje make up torbice, vrijeme je da ga zamijeniš. Isto tako, pobrini se da su ti ruke čiste kod svakog nanošenja i diranja proizvoda kako se prenesene bakterije ne bi prije vremena dočepale samog proizvoda.

Lak za nokte
 | Autor: getty images getty images
Životni vijek: 1 do 2 godine
Savjet: Vrućina i direktno izlaganje sunčevoj svjetlosti brzo će iscrpiti kvalitetu proizvoda, zato se pobrini da svoje omiljene boje i šljokice držiš na hladnom i suhom mjestu.

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0