Life&style

Ljeti moraš paziti na kvalitetu hrane, ali ove namirnice možeš jesti i nakon što im prođe rok trajanja

  • Uvijek se trudimo dešifrirati sigurnosne poruke otisnute na prehrambenim proizvodima, točnije datum isteka roka valjanosti 
  • Dio razloga zbog kojeg na kraju bacimo toliko savršeno jestive hrane jest taj što pogrešno tumačimo što ti datumi zapravo znače
  • No, kavaliteta hrane može biti savršeno dobra i nakon isteka datuma na pakiranju

Mnogi od nas mogu postati sumnjičavi kad je u pitanju konzumacija hrane nakon ispisanog datuma na pakiranju, ali možda će te iznenaditi činjenica da hrana ne mora nužno postati nesigurna za jelo kad prođe taj datum. Neke države zahtijevaju datume do kojeg se namirnice moraju prodati i onaj do kada ih je najbolje upotrijebiti. Ti datumi su tu kao vodič. Ali ako ih pratiš 100 posto vremena, mogla bi baciti savršeno dobru hranu. Iako je datum "najbolje iskoristiti do" namijenjen potrošačima, riječ je također i o kvaliteti. Kvaliteta će biti najbolja ako se koristi do otisnutog datuma, ali vjerojatno će biti prihvatljiva još neko vrijeme nakon isteka.

 | Autor: shutterstock shutterstock Čitanje roka valjanosti na pakiranju

Dobro je pravilo: Što je hrana kvarljivija, to je prije prije datuma treba upotrijebiti. Primjerice, žitarice možeš jesti mjesec dana nakon datuma, dok će mlijeko trebati potrošiti u roku od tjedan ili dva. Općenito, tvoja osjetila često ti mogu pomoći u odluci. Ako ti se izgled, miris, tekstura ili okus ne čine u redu baci proizvod bez osjećaja krivnje, a ovdje su neke namirnice koje će biti dobre čak i nakon što je prošao otisnuti datum.

Čokolada

Možda već znaš da stara čokolada nije baš toliko ukusna - ali nije štetna. Bijeli puderasti sloj koji ponekad vidiš na komadu čokolade sigurno je jesti. To je ili "cvjetanje šećera", što se događa kada šećer upije višak vlage, ili "cvjetanje masti", koje se događa kada se mast sakuplja na površini. Tamnu čokoladu sigurno je jesti oko dvije godine ako je neotvorena, ali nakon otvaranja trebalo bi je pojesti u roku od oko godinu dana. Mliječna i bijela čokolada sigurne su godinu dana nakon kupnje.

 | Autor: shutterstock shutterstock Tamna čokolada

Žitarice

Ako su žitarice suhe, sigurno ih je konzumirati nakon datuma "upotrebi do", ali ustajalost i užeglost - oksidacija nezasićenih masti, poput ulja - mogu negativno utjecati na miris i okus.

Šećer

Šećer se nikada ne kvari. Ozbiljno! Ali za najbolju kvalitetu, poželjet ćeš ga upotrijebiti u roku od dvije godine.

Možda vas zanima Kvari li se brašno? Kuhari kažu - da! Evo kako znati kad je pokvareno Rubrika Life&style Life&style

Jaja

Jaja čuvana u hladnjaku sigurno je jesti nakon isteka roka valjanosti, a loša obično odaju truli miris, čak i kad su kuhana. Odluka o tome hoćeš li ih baciti ili iskoristiti djelomično ovisi o tome za što ih planiraš koristiti. Funkcionalna kvaliteta jaja (kao što su blještavost, itd.) smanjuje se kako jaja postaju starija. Jaja ostaju svježa otprilike tri tjedna nakon datuma navedenog na kartonu.

 | Autor: shutterstock shutterstock Jaja u hladnjaku dobra su neko vrijeme nakon isteka roka otisnutog na kartonu

Mlijeko

Poput jaja, i mlijeko je sigurno konzumirati nakon isteka roka upotrebe, sve dok je u hladnjaku. Bezopasni mikroorganizmi mogli bi ga učiniti kiselim ili gorkim, zato vjeruj svojim osjetilima. Kada mlijeko promijeni okus, tada ćeš znati da više nije dobro za konzumaciju.

Kruh

Rok valjanosti na svježem kruhu pretpostavlja da ga držiš na kuhinjskoj površini.  Ali sve dok ne vidiš pojavu plijesni u redu je napraviti sendvič ili francuski tost. Ako želiš produžiti vijek trajanja kruha, spremi ga u hladnjak - može trajati i do dva tjedna - ili ga drži u zamrzivaču.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Kruh

Tvrdi sir

Postupak zrenja tvrdog sira - posebno tvrdog sira za ribanje kao što je parmezan - može trajati godinama nakon isteka roka valjanosti. Još uvijek ga možeš jesti, ali tekstura i okus mijenjat će se kako stari. Koliko dugo traje vrsta sira ovisit će o načinu na koji ga čuvaš. Trebao bi trajati najmanje šest mjeseci neotvoren u hladnjaku i otprilike mjesec dana nakon otvaranja.

Čips

Možda može ustajati, ali ako nije obezbojen ili pljesnivi, čips je mjesecima siguran u smočnici.

Kako istrenirati ukusne pupoljke da obožavaju zdravu hranu (a ne nezdravu)

 | Autor: shutterstock shutterstock Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija

Neotvoreni prerađeni maslac od kikirikija i dalje je dobar mjesecima nakon ispisanog datuma. Nakon što ga otvoriš, trebala bi ga iskoristiti kroz nekoliko mjeseci za najbolju kvalitetu.

Mediteranska prehrana Možda vas zanima Zašto je mediteranska prehrana najbolja za zaštitu od sunca (i divan preplanuli ten) Rubrika Life&style Life&style

Konzervirana hrana

Sve dok limenke čuvaš na sigurnoj temperaturi (obično ispod 22 stupnja Celzijusa), one bi trebale biti sigurne na neodređeno vrijeme, ali u najboljoj su kvaliteti u roku od dvije do pet godina. Ako je limenka ispupčena ili zahrđala, baci je. 

Photo: shutterstock

Komentari 0