Life&style
Mediteranska prehrana

Zašto je mediteranska prehrana najbolja za zaštitu od sunca (i divan preplanuli ten)

  • Bez obzira voliš li se sunčati ili ne, teško da ćeš ljeti u potpunosti izbjeći štetno djelovanje UV zračenja
  • Čak i uz najbolju zaštitu od sunca (obavezno nanosimo kremu za sunčanje) oštećenja kože su neizbježna
  • No, znanstvenici nam sada donose dobre vijesti – zaštitu nam može pružiti mediteranska prehrana, a posebno određene namirnice

Rutine u njezini kože danas obavezno pretpostavljaju i kremu sa zaštitnim faktorom! I mnogi celebovi odajući tajne svojih beauty režima ističu kako bez takvih krema ne napuštaju kuću čak ni zimi kada je oblačno. Sunce je izvor života, ali i jedan od najgorih neprijatelja naše kože – i nije riječ samo o preuranjenom starenju kože, nepoželjnim borama, pjegicama već i opasnom raku kože.

Možda vas zanima Ovo je najčešći mit o kremama sa zaštitnim faktorom, a mnogi u njega još vjeruju Rubrika Beauty Beauty

No, pored krema za sunčanje koje su danas imperativ, stručnjaci sada donose dobre vijesti – optimalnu zaštitu svojoj koži možemo pružiti i mediteranskim načinom prehrane!

''Jedna od najzdravijih na svijetu, ova prehrana zapravo će ti osigurati mladenački sjaj kože, dovoljnu vlažnost bez potrebe za uzimanjem dodatnih suplemenata'', ističe doktorica Doris Day s njujorškog sveučilišta Langone Medical Center. Evo zašto je to tako. 

Pripremanje jela, mediteranska prehrana | Autor: Shutterstock Shutterstock Pripremanje jela, mediteranska prehrana

''Hrana zastupljena u mediteranskoj prehrani sadrži antioksidanse, tvari koje sadrže vitamine, minerale i fitonutrijente, i može nadoknaditi štetne učinke UV zračenja time što povećava prirodnu obranu vaše kože’’, objasnila je. 

3 stvari koje unatoč fjaki ne bi trebala prestati raditi ovo ljeto

Kada si izložena sunčevim zrakama, one potiču stvaranje slobodnih radikala koji, kada dosegnu kritičnu masu, kataliziraju kemijske lančane reakcije koje mogu uzrokovati prerano starenje i bolesti poput raka, bolesti srca i artritisa. 
Srećom, devastirajućem djelovanju slobodnih radikala na stanice u kraj mogu stati antioksidansi koje tijelo prirodno proizvodi, ali jedenje odgovarajuće hrane može znatno povećati njihove zalihe

Hrana koja bi se trebala naći na tvom stolu

Na tvome jelovniku zasigurno bi se trebalo naći voće i povrće koji su s ljekovitim biljem i začinima najveći izvor antioksidansa. 

Primjerice, prema istraživanju iz 2001., ispitanici koji su jeli 40 g umaka od rajčice svaki dan tijekom 10 tjedana bili su otporniji na opekline u odnosu na razdoblje kada nisu konzumirali ovu namirnicu i to zahvaljujući povećanju razine fitonutrijenta likopena u organizmu. Tako će i kumin kojeg pronalazimo u kurkumi imati slične učinke, kao i katehini u zelenom čaju, elaginska kiselina u malinama te resveratrol u crnom grožđu

Evo kako ćeš bez puno muke postići preplanulu put o kojoj si oduvijek maštala

Osim ovih namirnica trebala bi jesti i hranu bogatu vitaminom C poput agruma i crvene paprike, zatim i hranu koja obiluje vitaminom E poput badema i orašastih plodova. Također, važno je birati sezonsko voće i povrće. 

Mediteranska prehrana | Autor: Shutterstock Shutterstock Mediteranska prehrana

‘’Dakle, na ljeto prema jeseni imamo rajčicu, šipak te tikvice koji su nevjerojatni za kožu. Imaju čitav niz antioksidansa, do vitamina C do vitamina A, kalija, magnezija. Svi su to važni elementi za kožu’’, rekla je doktorica Day. 

Čak i pomaže crna čaša vina ako se pije povremeno i umjerenim količinama.  

Međutim, jedenje hrane bogate antioksidansima nije zamjena za svakodnevno nošenje kreme za sunčanje! Prejedanje malinama i crvenom paprikom ne može zaštiti tvoju kožu od negativnih posljedica izloženosti UV zračenja. 

Dermatolozi govore koji proizvod sa zaštitnim faktorom protiv sunca je najbolji

‘’Iako kremu za sunčanje ne možete zamijeniti mediteranskom prehranom, potonja vam može donjeti blagodati. Čak i uz najbolju zaštitu od sunca, ne mogu se izbjeći oštećenja kože, a uz navedene namirnice ipak ih možete ublažiti’’, rekla je doktorica. 

Čini se kako imamo još jedan razlog više da ovo ljeto uživamo u ribi sa žara, finim salatama od povrća, svježem voću pa i u šalici zelenog čaja. Naravno, nećemo ni zaboraviti na kremu za sunčanje. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0