- Jedna od namirnica koja se često nađe na našim menijima je piletina pa stoga nije ni čudno da mnogima puni police hladnjaka
- No, koliko dugo je sigurno da ostane pohranjena u našim frižiderima?
- Ovim pitanjem pozabavili se i FDA (Američka agencija za hranu i lijekove), a odgovori bi te mogli iznenaditi
Naime, svako pakiranje sirove piletine dolazi i s datumom isteka valjanosti proizvoda. No, bez obzira na to, FDA naglašava kako bismo sirovo meso našeg pileta trebali iskoristiti unutar dva dana otkako smo ga donijeli iz dućana. Naputak vrijedi kako za cijelo pile tako i za pojedine dijelove pileta popt prsa, batka ili zabatka. Prema Agenciji radi se o vremenu unutar kojeg nećemo riskirati trovanje hranom.
No, ako želiš produljiti trajnost svoje piletine u hladnjaku – jednostavno je pripremi prema najdražem receptu! Bilo da je kuhana, pečena, u umaku ili pohana - termički obrađena piletina, dodaje FDA, u hladnjaku može stajati 3-4 dana.
Najsigurniji način izbjegavanja bilo kakve kontaminacije i razvijanja bakterija jest da se piletina odmah pri kupnji zamrzne. Cijelo pile tako pohranjeno može stajati i do godinu dana dok će dijelovi ovog mesa imati nešto kraći rok trajanja u zamrzivaču – oko devet mjeseci.
Odlična ideja! Ovo je najbrži i najzdraviji način da se odmrznu meso i riba - bez mikrovalne
Termički obrađena piletina nešto će kraće vrijeme moći biti zamrznuta. Pečena ili pržena piletina tako će potrajati četiri mjeseca, pileći medaljoni oko tri mjeseca dok će piletina u umaku potrajati i šest mjeseci nakon zamrzavanja. A recept za pripremu ukusne piletine možeš pronaći i u nastavku - Ovo volimo! Recept za najhrskaviju pohanu piletinu koju pečeš u pećnici, a ne u vrelom ulju
FDA upozorava kako datum isteka roka valjanosti koji je otisnut na pakiranjima mesa može značiti smjernice za optimalnu kvalitetu mesa, a ne samu sigurnost. Osim što ćeš prilikom kupnje obratiti pozornost na ovaj datum trebala bi zato pogledati i ostale znakove koji mogu uputiti da se meso pokvarilo. Promjena boje u nekim slučajevima može biti normalna, ali ako je meso jako potamnjelo ili sasvim izbijeljelo može biti znak kontaminacije. Očitija upozorenja o pokvarenosti mesa su neugodan miris odnosno ljepljiva ili sluzava struktura na mesu prilikom dodira.
U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirala je Antonija Blaće
Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.