Voda s jabukom i cimetom: kako djeluje ovaj detoks napitak i kako ga napraviti

Shutterstock Napitak od jabuke i cimeta za detoks
Vidi originalni članak
  • Tako jednostavan, a tako učinkovit napitak 
  • Voda iz slavine pomiješana s komadićima jabuke i cimetom trebala bi otopiti kilograme, ublažiti gastrointestinalne tegobe, pa čak i spriječiti dijabetes tipa 2
  • Otkrit ćemo ti zašto je ovo piće tako zdravo - i kako ga možeš pripremiti

Voda je od vitalnog značaja - ne samo za utaživanje žeđi, nego i za održavanje metaboličkih i organskih funkcija te za popunjavanje naslaga vlage u stanicama kože. Pijenje jedne do dvije litre dnevno osnovni je uvjet za pravilno funkcioniranje organizma.

Mnogim je ljudima teško piti čistu, bezukusnu, negaziranu vodu iz slavine. Voda iz supermarketa s aromama ili zaslađivačima obično sadrži puno šećera i stoga se neopaženo dodaje na račun kalorija. Detoks ili ljekovita voda stoga su već nekoliko godina popularna alternativa za hidrataciju tijela na zdrav i ukusan način.

Life&style Nakon vode od limuna, voda od ananasa je novi hit. Što se događa kad je piješ?

Uz odgovarajuće aditive, konvencionalna voda za piće ili voda iz slavine ne samo da postaje uzbudljivija i ukusnija, nego i opskrbljuje tijelo vrijednim vitaminima, antioksidansima i mineralima na niskokaloričan način. Detoksikacijska voda od jabuke i cimeta ne samo da je bolja u smislu okusa: ona osigurava vitalne tvari u visokoj koncentraciji, stoga potiče apsorpciju daljnjih hranjivih tvari iz hrane, a ima i mnoge druge pozitivne učinke na tijelo.

Ljekovita voda od jabuke i cimeta: evo kako djeluje na tijelo

Napitak za detoksikaciju osobito je učinkovit kada ga piješ ujutro natašte: i jabuke i cimet potiču metabolizam i tako podržavaju tijelo u mršavljenju. Aktivni metabolizam također povećava tjelesnu temperaturu i osigurava da su svi dijelovi tijela dobro opskrbljeni krvlju. Osim cirkulacije krvi, cimet potiče i sagorijevanje masti te ima antivirusno i antiseptičko djelovanje. Aromatični, slatkasti začin također je jedno od najučinkovitijih prirodnih sredstava za regulaciju razine šećera u krvi i stoga može zaštititi od dijabetesa tipa 2. Ako piješ vodu s jabukom i cimetom uz obroke, cimet potiče brzu razgradnju hranjivih tvari. Osim toga, glukozu koja se nalazi u hrani tijelo može bolje preraditi u kombinaciji s jabukama.

Life&style Topla voda: Čudotvorno tajno oružje protiv masnoće na trbuhu

Ljekovita voda pripremljena s jabukama i cimetom također detoksicira tijelo pomažući mu u izlučivanju metaboličkih proizvoda i toksina. Čaša vode za detoksikaciju također može brzo poboljšati probleme s probavnim traktom: ako se pije tijekom dana ili kod akutnih probavnih problema, ovaj napitak može ublažiti osjećaj nadutosti i upale u trbuhu. Vlakna iz jabuka pomažu probavu i sprječavaju zatvor. Cimet također pomaže kod nadutosti.

Voda za detoksikaciju poboljšava zdravlje jetre, dok antioksidativni vitamini A i C iz jabuka jačaju imunološki sustav, štite od slobodnih radikala i tako suzbijaju prerano starenje kože. Vitalne tvari, biotin, folna kiselina i vitamin E, koje se nalaze u jabukama, također osiguravaju njegovanu kožu i jaku kosu i nokte te potiču emocionalnu ravnotežu.

Recept: Kako pripremiti napitak od jabuke i cimeta

Začini napitak s dodatkom začina po želji ili malo soka od limuna (ako želiš). Dodatni sastojci ne samo da detoks napitku daju poseban okus, nego i poboljšavaju njegove zdravstvene prednosti: norepinefrin sadržan u soku od limuna potiče sagorijevanje masti i ima protuupalni učinak. Đumbir podržava probavu i zahvaljujući svojoj ljutosti potiskuje apetit za slatkim. Zrna papra potiču cirkulaciju krvi.

Sastojci za litru ljekovite vode

• 1 l vode iz slavine

• jedna ili dvije zelene jabuke

• jedan ili dva štapića cimeta (cejlonski)

• po želji: sok od limuna, malo đumbira ili zrna papra

Priprema

1. Zagrij vodu u kuhalu za vodu. Pazi da voda ne zakipi. Idealna je temperatura od 80 do 90 stupnjeva.

2. Neoguljene jabuke nareži na male komadiće i stavi ih u vrč zajedno sa štapićima cimeta. Zatim dodaj sok od limuna, đumbir ili zrna papra, po želji.

3. U vrč napunjen voćem i začinima ulij toplu vodu.

4. Ostavi da voda za detoksikaciju odstoji oko deset minuta, a zatim je stavi u hladnjak na najmanje dva sata.

Možeš uživati u hladnoj ili lagano zagrijanoj detoksikacijskoj vodi od jabuke i cimeta. Popij malu čašu svakog jutra natašte i prije jela tijekom dana kako bi povećala učinak detoksikacije.

Posjeti Miss7.24sata.hr