U Milni na Braču pronašli smo slastičarnicu s najfinijim slasticama i najljepšim pogledom
- Tik uz najdublju bračku luku i pogled na kristalno plavo more smjestila se Conte Patisserie, slastičarnica u kojoj se jedu najbolje slastice na otoku, vjerojatno među najboljima i u cijeloj Dalmaciji
- Iako Conte postoji još od 1979., kroz posljednjih je 7 godina postao sinonim za vrhunsku kvalitetu slastica i sladoleda zahvaljujući mladom i talentiranom slastičaru Đoniju Marineliću
- Iako nude najraznovrsnije slastice, ovdje se, kaže mi, mora probati Cheesecake s karameliziranim smokvama, prženim bademima i domaćom skutom te mono-porcije s kojima su nedavno proširili ponudu i koje su se pokazale kao apsolutni hit
Kako opisati Milnu nekome tko Brač nikada nije posjetio? Duše ovog pitoresknog mjestašca uz more i od mora žive više od četiri stoljeća, okruženi neizmjernom ljepotom Dalmacije. Smještena na zapadnoj strani otoka, ova je oaza mira i tišine bila sigurna luka pomorcima još u vremenu u kojem se Dioklecijanova palača tek gradila, a i danas slovi za jedan od najljepših primjera baroknog urbanizma na dalmatinskoj obali.
Nekad najvažniju bračku luku, zaštićenu od svih vjetrova i razvijenu oko kaštela kojeg je sagradila obitelj Cerinić, i danas krasi jedan od najljepših pogleda na kristalno plavo more, autohtono raslinje koje opija kako svojim vizurama tako i mirisima koji lebde zrakom i na vrata Splita dokle pogled seže. Osim po svojoj bogatoj povijesti i pitoresknoj arhitekturi, Milna je poznata i kao mjesto u kojem se jedu najbolje slastice na otoku, a moguće i u cijeloj Dalmaciji.
Smještena u prizemlju kuće Conte Albertia koja je zbog svoje veličine nekoć bila znana i kao Palača Conte, a koju je u prvoj polovici 19. stoljeća izgradio i kao otkupnu stanicu koristio istoimeni talijanski grof, nalazi se slastičarnica Conte Patisserie. Ovdje je još od 1979. postojao istoimeni kafić koji je tijekom posljednjih 7 godina postao sinonim za vrhunsku kvalitetu slastica i sladoleda, a sve zahvaljujući mladom i talentiranom slastičaru Đoniju Marineliću koji je svojom kreativnošću i umijećem stvorio prepoznatljiv brend na otoku.
Da je kulinarstvo njegov put, znao je, kaže, još od najranijih dana pa je tako odmah po završetku srednje škole počeo raditi u obiteljskoj slastičarnici. Svjestan koliko je važno stvoriti svoj stil i prepoznatljiv način rada zahvaljujući kojemu će ljudi znati prepoznati njegov proizvod, Đoni je godinama upijao tajne zanata i usavršavao svoje vještine. "Najvažnije je postići sklad i smisao u svakoj slastici. Slastice su kruna kulinarstva i zato uživam radeći taj posao, budući da u svojoj kuhinji mogu pokazati svu svoju kreativnost i umijeće", iskren je.
A pokazuje ju kroz uistinu raskošnu ponudu najraznovrsnijih slastica. Ima tu raznih vrsta torti, tartova, voćnih kolača te različitih varijacija cheesecakeova, a kao posebno zanimljive i od mnogih obožavane ističe njihov poznati Cheesecake s karameliziranim smokvama, prženim bademima i domaćom skutom, Šuškavu beze roladu sa svježim jagodama, Kinder bueno, Ledeni vjetar te Coux s lješnjak pralinom.
Novost u ponudi su mono-porcije - 100% Pistacio, Ferrero Rocher, Snickers i Mr. Lješnjak koje su se pokazale kao apsolutni hit, a ovog će ljeta, otkriva mi, osim kolača i sladoleda u ponudi imati i talijanske panini sendviče u domaćim focacciama i ciabattama s vrhunskim talijanskim delicijama. U budućnosti bi, priznaje, volio proširiti svoj tim te poslovati i na drugim lokacijama svog otoka. Možda je prikladnije reći da bi volio proširiti obitelj, budući, kaže, suradnike uvijek pažljivo biraju i s vremenom su doista prerasli u pravu malu obitelj. Upravo njih, sve dugogodišnje djelatnice, smatra najvrjednijim doprinosom uspjehu cijele priče i beskrajno im je, kaže, zahvalan, a sve one koji još uvijek nisu imali tu čast, poziva da dođu u Milnu i zavire u čaroliju njihove ventrine.