Trebaš li jesti dva doručka? Postoji nekoliko razloga zašto je to dobro, ali pripazi na par caka

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Ideja zvuči zanimljivo, ali odgovor je malo kompliciran
  • Kad je riječ o tom jutarnjem obroku, uglavnom se nalazi na rubu manje zasitnog ili manje zdravog (ili ponekad čak i nepostojećeg), a osobito tijekom napornog radnog tjedna
  • Nažalost, ono što jedeš rano ujutro ima golem utjecaj sljedećih nekoliko sati- gdje prava vrsta obroka može pružiti trenutnu i održivu energiju kako bi si poboljšala dan

Dakle, sada kada smo utvrdili koliko je doručak kritičan - razmislimo o tome da ga udvostručimo. Ima li razloga za drugi doručak? Ispada da bi konzumiranje dva obroka ujutro moglo biti pametno - ovisno o osobi i njenom rasporedu.

via GIPHY

Razlozi za:

Ako žuriš prema vratima i nemaš vremena pojesti nešto dovoljno zasitno, taj bi ti drugi doručak mogao pomoći da dobiješ potrebne vitamine i minerale kako ne bi ostala bez energije.

"Ponekad možda nemaš vremena sjesti za pravi doručak s ravnotežom proteina, ugljikohidrata i masti. Kad se to dogodi, možda opet budeš gladna sat ili nešto kasnije, a drugi doručak može ti pomoći do ručka“, objašnjava dr. Natalie Rizzo.

Zapravo, Rizzo to radi sama. "Obično jedem dva doručka kad trčim ujutro jer mi je prvi mali doručak bogat ugljikohidratima (obično tost), a nakon trčanja uzmem malo bjelančevina i masti, poput smoothieja s voćem i jogurtom ili jaja te voće i tost", kaže.

Life&style Ovaj doručak postaje novi svjetski trend - superzdrav je i ukusan

Također je to dobra ideja za ljude čiji posao nema radnog vremena. "Mislim da ovaj sustav djeluje vrlo dobro za jutarnje vježbače ili ljude koji imaju posao koji zahtijeva da se rano probude i puno se kreću (medicinske sestre, liječnici, učitelji, građevinski radnici)", dodaje Rizzo.

via GIPHY

Razlozi protiv

Pojesti dva doručka neće imati smisla ako planiraš pojesti golemi omlet i tost, a nedugo zatim još jedan veliki obrok. "Ako netko unosi višak kalorija jedući dva doručka, to bi potencijalno moglo dovesti do debljanja. Umjesto toga, možda će trebati pomaknuti vrijeme kad jedeš doručak i ručak, a kako bi eliminirala taj drugi doručak,” kaže dr. Brooke Zigler. Na primjer, "ako doručkuješ prerano ujutro i ručaš više od četiri sata kasnije, možda ćeš trebati ručati ranije kako bi bila sigurna da je unutar četiri sata od doručka. To može eliminirati taj drugi doručak, što znači i manje kalorija”, dodaje.

Trošimo ili skupljamo kalorije? Znaš li što se sve događa u tvom tijelu kad preskočiš doručak?

"Ako ne razmišljaš o tome da jedeš nešto hranjivo, ujutro možda pojedeš previše kalorija, što može doprinijeti debljanju. Na primjer, ako jedeš slatku žitaricu koja ne daje veliku nutritivnu vrijednost i ponovo ogladniš sat vremena kasnije pa pojedeš pecivo ili krafnu, nećeš unijeti nikakve bjelančevine i možda ćeš tek unijeti više kalorija nego što ti treba“, Kaže Rizzo. Također nije tako dobar potez za one koji ne vježbaju ujutro i treba im dodatno gorivo, osim ako taj prvi obrok nije više poput zdrave grickalice. "Možda neće biti korisno za ljude koji imaju uredski posao i koji se ne bave jutarnjim aktivnostima", objašnjava Rizzo.

via GIPHY

Ako jedeš dva doručka, evo što jesti

Ako planiraš pojesti dva doručka, uzmi u obzir vrijeme između i da li se isplati. "Mislim da to ovisi o osobi i rasporedu, ali oko dva sata razmaka čini se fer. Realno, sve dulje od dva sata vjerojatno bi se preselila u vrijeme ručka “, kaže Rizzo.

I jedi prave vrste hrane. Možeš uzeti tost i zatim dobro zaokružen obrok, ili možeš pojesti granolu prije vježbanja, a zatim tost s avokadom i jaje nakon vježbanja - jer sadrži bjelančevine i zdrave masti koje će izdržati do ručka. Također možeš probati tvrdo kuhano jaje s bobicama kao lakšu opciju prije vježbanja, a zatim obilniji doručak – grčki jogurt sa žitaricama s puno vlakna radi oporavka, kaže Zigler. Ključno je da oboje treba biti dobro. "Oba doručka trebaju imati kombinaciju vlakana i bjelančevina, jer ta kombinacija osigurava stalnu razinu glukoze u krvi", kaže Zigler.

"Ako jedeš dva doručka, jedan od njih trebao bi biti manji. Ili bi možda prvi doručak bila jabuka s maslacem od kikirikija, a druga bi mogla biti zobena kaša spravljena s voćem, orasima i jogurtom", pojašnjava Rizzo.

via GIPHY

POGLEDAJ ČETVRTU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": CVIJEĆE I TORTA

Your browser doesn’t support HTML5 video



 

Posjeti Miss7.24sata.hr