Tjestenina s votkom: Recept za ovu pastu ima 5 zvjezdica, idealna je za zimske dane

- Ovaj kremasti fino začinjeni recept za rigatone alla votka je neodoljiv
- Uz finu tjesteninu i umak ide i tučena ricotta - njam!
- Kladimo se da će ova tjestenina s votkom biti glavni hit na sljedećem druženju kod tebe
Ono što volimo kod ovog recepta za tjesteninu s votkom i ricottom, osim fenomenalnog okusa, je to što se lako može napraviti u jednoj posudi, a može se i unaprijed napraviti (unaprijed napraviš umak pa skuhaš tjesteninu kada se odlučiš za posluživanje). Jednostavno savršeno!
Što votka radi u umaku za tjesteninu? Votka u ovom umaku poboljšava bazu od rajčice kako bi se stvorio kremasti i sočni umak! Votka također pomaže stopanju tjestenine s okusima začina poput papra i čilija.
Tjestenina s votkom i ricottom
Sastojci za tjesteninu s votkom i ricottom:
Za tučenu ricottu:
• 425 g ricotte
• kora od 1 limuna
• sok od 1 limuna
• 60 ml maslinova ulja
• sol i papar po želji
Za tjesteninu:
• 1 žlica maslinova ulja
• 4 režnja češnjaka, nasjeckana
• 1 ljutika, nasjeckana
• prstohvat čilija
• 115 g paste od rajčice
• 2 žlice votke
• 120 g vrhnja, a može i 240 g grama ako voliš s više vrhnja
• 450 g tjestenine, rigatone
• 2 žlice maslaca
• 45 g parmezana, plus još malo za posluživanje
• 1/2 šalice vode za tjesteninu, i više ako je potrebno
• sol i papar po želji
• za posluživanje maslinovo ulje, parmezan i svježi bosiljak
Tjestenina s vitkom i ricottom - priprema:
1. Pripremi češnjak i ljutiku, nasitno nasjeckaj i ostavi sa strane.
2. Zatim napravi tučenu ricottu. U blender stavi ricottu, sok i koru od limuna, maslinovo ulje, sol i papar.
3. Skuhaj tjesteninu u većem loncu slane vode prema pakiranju al dente. Svakako odvoji 1 šalicu vode od kuhanja tjestenine.
4. Dok se kuha tjestenina uzmi drugu tavu ili plitki lonac i poprži češnjak i ljutiku na malo maslinova ulja.
5. Dodaj pahuljice čilija i ostavi 1-2 minute. Zatim dodaj pastu od rajčice i miješaj još nekoliko minuta dok se pasta ne skuha. Dodaj votku i smanji vatru.
6. Kad se reducira, dodaj vrhnje i sve zajedno izmiješaj.
7. Kada je tjestenina gotova, dodaj je zajedno s maslacem i parmezanom. Po potrebi dopuni vodom od kuhanja. Posoli i popapri.
8. Dobro promiješaj da se smjesa sjedini. Stavi tučenu ricottu u tanjur i na vrh stavi tjesteninu s malo maslinova ulja, papra, svježih listova bosiljka i svježe naribanog parmezana.