Sočno, mirisno i osvježavajuće: Jednostavni recept za kolač od jagoda i sira zaista vrijedi isprobati
- Jagode još uvijek vladaju i jednostavno ne možemo odoljeti njihovom okusu i mirisu
- Ako im dodamo još fini sir, dobili smo savršeni svježi okus – idealan za tople ljetne dane
- Donosimo ti recept za lagani ljetni kolač od ricotta sira i jagoda
Ricotta je tradicionalni talijanski svježi sir. Proizvodi se od svježe sirutke zbog čega je i jedan od najlaganijih svježih sireva. Ricotta je sir siromašan mastima, a bogat bjelančevinama. Lagana i delikatna tekstura te blagi slatkasti okus čine ga omiljenim sastojkom velikog broja poznatih talijanskih jela, slastica, namaza i umaka. Kad mu dodamo mirisne, sočne i slatke jagode – uspješan kolač je zagarantiran! Plus: spravlja se brzo i lako.
Sastojci
• 190 g brašna
• 180 g šećera
• 2 žličice praška za pecivo
• prstohvat soli
• 3 jaja
• 300 g ricotta sira
• 100 g maslaca
• ½ žličice ekstrakta vanilije&
• 130 g svježih jagoda (narezane na četvrtine)
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilator) te namasti okrugli kalup.
2. U posudi pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
3. U drugoj posudi pomiješaj jaja, sir i ekstrakt vanilije u glatku smjesu te pomiješaj sa suhim sastojcima.
4. Rastopi maslac u mikrovalnoj pećnici ili loncu te dodaj tijestu zajedno s jagodama. Sve dobro pomiješaj.
5. Prebaci tijesto u kalup pa peci 30 do 40 minuta dok gornja površina ne bude zlatnosmeđe boje (napravi test čačkalicom).
6. Ako želiš, na kraju možeš kolač dodatno ukrasiti jagodama.