Snježna pita s jabukama: starinski kolač dobio je novi zaokret s kokosom!
- Sezona je jabuka, a ima li što ljepše uz šalicu kave ili čaja za vikend od slasnog kolača s jabukama
- Kolači od jabuka omiljeni su desert velikih i malih gurmana, a varijacija je bezbroj
- Ova snježna pita s jabukama vrlo je sočna i meka, a spravlja se brzo i jednostavno
Postoje pite od jabuka u raznim varijantama i s različitim tijestom, od biskvitnog preko prhkog tijesta do dizanog tijesta. Većina recepata je jednostavna i brza za pečenje, poput ovog za snježnu pitu. Ova se pita spravlja od prhkog tijesta na koji ide nadjev od jabuka i kokosa, pa je vrlo sočna, meka i nadasve ukusna.
Sastojci:
Prhko tijesto:
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 žumanca
- 2 žlice kiselog vrhnja
- naribana korica od 1 limuna
- 400 g glatkog brašna
- 1 pakiranje praška za pecivo
Premaz:
- 5 – 6 žlica džema od marelice
Nadjev od jabuka:
- 1 kg naribanih jabuka
- 70 g šećera
- sok od 1 limuna
- 1 žličica cimeta
Nadjev od kokosa:
- 4 bjelanca
- 120 g šećera
- 3 vanilin šećera
- 150 g kokosovog brašna
Priprema
1. Izmiješaj vilicom maslac, šećer, žumanca, kiselo vrhnje i koricu limuna, dodaj brašno i prašak za pecivo pa rukom sve umijesi. Zatim stavi 2/3 tijesta u hladnjak, a ostatak u zamrzivač na pola sata, a oba dijela zamotaj prije toga u prozirnu foliju.
2. Tijesto iz hladnjaka izvaljajaj na pobrašnjenoj radnoj površini i stavi u kalup dimenzija 32 x 22 cm.
3. Premaži tijesto džemom od marelice.
4. Oguli i naribaj jabuke pa dodaj šećer i sok limuna. Kuhaj 10 minuta pa dodaj cimet. Malo ohladi pa stavi na tijesto.
5. Umuti čvrst snijeg od bjelanaca uz postupno dodavanje šećera i vanilin šećera dok se sav šećer ne otopi. Dodaj kokosovo brašno i špatulom lagano sjedini.
6. Stavi nadjev od jabuka pa po tome razmrvi drugi dio tijesta iz zamrzivača. Pec na 180 °C, 35 – 40 minuta. Ohlađenu pitu pospi šećerom u prahu.