Snježna pita s jabukama: starinski kolač dobio je novi zaokret s kokosom!

Unsplash/diliara-garifullina Snježna pita od jabuka
Vidi originalni članak
  • Sezona je jabuka, a ima li što ljepše uz šalicu kave ili čaja za vikend od slasnog kolača s jabukama 
  • Kolači od jabuka omiljeni su desert velikih i malih gurmana, a varijacija je bezbroj
  • Ova snježna pita s jabukama vrlo je sočna i meka, a spravlja se brzo i jednostavno 

Postoje pite od jabuka u raznim varijantama i s različitim tijestom, od biskvitnog preko prhkog tijesta do dizanog tijesta. Većina recepata je jednostavna i brza za pečenje, poput ovog za snježnu pitu. Ova se pita spravlja od prhkog tijesta na koji ide nadjev od jabuka i kokosa, pa je vrlo sočna, meka i nadasve ukusna.  

Sastojci:

Prhko tijesto:

  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 žumanca
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • naribana korica od 1 limuna
  • 400 g glatkog brašna
  • 1 pakiranje praška za pecivo

Premaz:

  • 5 – 6 žlica džema od marelice

Nadjev od jabuka:

  • 1 kg naribanih jabuka
  • 70 g šećera
  • sok od 1 limuna
  • 1 žličica cimeta

Nadjev od kokosa:

  • 4 bjelanca
  • 120 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 150 g kokosovog brašna

Life&style Pita od bijele čokolade i malina: kolač čiji okus daleko nadmašuje vrijeme uloženo u pripremu

Priprema

1. Izmiješaj vilicom maslac, šećer, žumanca, kiselo vrhnje i koricu limuna, dodaj brašno i prašak za pecivo pa rukom sve umijesi. Zatim stavi 2/3 tijesta u hladnjak, a ostatak u zamrzivač na pola sata, a oba dijela zamotaj prije toga u prozirnu foliju. 

2. Tijesto iz hladnjaka izvaljajaj na pobrašnjenoj radnoj površini i stavi u kalup dimenzija 32 x 22 cm.

3. Premaži tijesto džemom od marelice.

4. Oguli i naribaj jabuke pa dodaj šećer i sok limuna. Kuhaj 10 minuta pa dodaj cimet. Malo ohladi pa stavi na tijesto.

5. Umuti čvrst snijeg od bjelanaca uz postupno dodavanje šećera i vanilin šećera dok se sav šećer ne otopi. Dodaj kokosovo brašno i špatulom lagano sjedini. 

6. Stavi nadjev od jabuka pa po tome razmrvi drugi dio tijesta iz zamrzivača. Pec na 180 °C, 35 – 40 minuta. Ohlađenu pitu pospi šećerom u prahu.

Life&style Donosimo recept za savršeni mramorni kolač slavnog francuskog slastičara Françoisa Perreta

Posjeti Miss7.24sata.hr