- Nema ništa ljepše od doma koji miriše na pečene kolačiće, a dokazano je da upravo ti mirisi u nama bude osjećaj opuštanja i sigurnosti
- Mirisni i slasni kolač našeg djetinjstva, kojeg smo inače radili s orasima, u novom ruhu
- Imamo odličan recept koji će probuditi nostalgiju i oduševiti sve tvoje bližnje
- Pročitaj više: Slatka eksplozija: Dvostruko čokoladna pita s lješnjacima kao stvorena je za sve hedoniste
Kolači koje svi volimo - domaće pite s orasima, lješnjacima, bademima, jabukama ili s čim god vam padne na pamet, uvijek su dobar izbor kad želimo biti sigurni da će u toj slastici uživati svi naši bližnji. Ali i mi same, naravno.
Ono što se nekima možda čini kompliciranim je izrada tijesta, ali obećajemo, nije teško! Nadjev možete upotpuniti s malo cimeta ili ruma. Za još bolji okus i miris, lješnjake prije mljevenja popržite.
Za tijesto:
- 350 g oštrog brašna
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 3 žlice kiselog vrhnja
- Naribana korica jednog limuna
Za nadjev:
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g mljevenih ili grubo narezanih lješnjaka (ili oraha/badema)
- 4 jaja, razdvojiti žumanjke i bjelanjke
- Prstohvat soli
- Prstohvat cimeta (po želji)
- Žličica ruma (po želji)
- Pekmez od šljiva
Priprema:
- Tijesto: Brašno prvo rukama pomiješati s maslacem narezanim na kockice pa dodati ostale sastojke i umijesiti tijesto; zamotati ga u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata do sat vremena.
- Nadjev: Samljeti lješnjake, ali, po želji, možete ih i samo grubo narezati. Bjelanjke s malo soli izmiksati u čvrsti snijeg i staviti sa strane. Žumanjke izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu pa dodati lješnjake, rum i malo cimeta te sve izmiješati drvenom kuhačom dok se sastojci ne sjedine. Potom nježno umiješati snijeg od bjelanjaka pazeći da se svi sastojci sjedine i da je dobro promiješano.
- Podmazati posudu za pečenje i zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
- Izvaditi tijesto iz hladnjaka 1/3 tijesta razvući na pobrašnjenoj površini pa razvučeno tijesto prebaciti u posudu za pečenje premazanu maslacem.
- Po tijestu namazati pekmez (ili ga namažite na gornji dio, na nadjev ako više volite vidjeti pekmez ispod rešetkaste korice).
- Rasporediti nadjev po cijelom tijestu i s preostalim tijestom napraviti ili trakice ili ga izrezati u željene oblike pa poslagati po nadjevu.
- Peći u zagrijanoj pećnici 40 - 45 minuta, dok ne dobije lijepu boju. Poslužiti ohlađeno.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.