Slastica iz snova: Čokoladni kuglof s jabukama koji spaja najbolje od oba slatka svijeta
- Kolač koji se radi od čokolade i jabuka zvuči baš neodoljivo, a ovaj je vrlo jednostavno pripremiti
- Najbolje je što sve sastojke zajednon izmiksaš - ne može biti jednostavnije
- Kolač možeš peći u kalupu za kuglof ili u malim kalupima za muffine
Može li se zapravo uživati u slatkoj torti na zdrav način? Može! I to s ovim receptom za sočan kuglof od jabuka i čokolade. Pire od jabuke u tijestu osigurava nevjerojatno mekanu konzistenciju, ali i čini kolač laganim - jabuke doista nemaju puno kalorija. Uz to, recept ne sadrži mlijeko i stoga je pogodan i za osobe s intolerancijom na laktozu. Ili one koje mlijeko izbjegavaju iz bilo kojeg drugog razloga.
Prema originalnom receptu ovaj se kolač peče u kalupu za kuglof, no ako želiš tijesto možeš jednostavno raspodijeliti i u male kalupe za muffine. Te 'mini-tortice' bit će idealne kao međuobrok kad si u pokretu ili na poslu.
Sastojci
• 4 jaja
• 1 šalica šećera
• 2 vanilin šećera
• 1 prstohvat soli
• 1 ½ šalice kakaa u prahu
• 2 šalice brašna (prosijanog)
• 2 žličice sode bikarbone
• 8 žlica ulja od repice
• 300 gr sitno naribanih jabuka (Ovo je najbolja sorta jabuka za spravljanje kolača)
• masnoća za kalup
• po želji šećer u prahu za posipavanje
Priprema
Svi sastojci se izmiksaju u posudi za miksanje, a zatim preliju u namašćeni kalup za kuglof. Naravno, prvo istuci jaja sa šećerom (ne moraš odvajati bjelanjke od žumanjaka) pa zatim pridodaj jedan po jedan i ostale sastojke.
Peci kolač na srednjoj rešetki oko 45 minuta na 180 stupnjeva (gore/dolje) ili na 170 stupnjeva u pećnici s ventilatorom. Zatim ostavi da se ohladi i po želji pospi sa šećerom u prahu.
Ako voliš jabuke, a još više i jednostavnu pripremu kolača isprobaj i Kolač od jabuka iz tave od 5 sastojaka.