- Ovaj je recept trenutno jako popularan na internetu - curit će ti slina na usta već dok ga čitaš
- 'Millionaire's shortbread' ili u slobodnom prijevodu 'milijunašev kolač' obiluje karamelom i čokoladom
- Oduševit će sve koji vole bogat okus kolača - nije bez razloga dobio bogataški pridjev
Ovo je jedan od onih recepata koji se svakako mora isprobati, a dobra vijest je da ne zahtijeva previše truda i vremena. 'Milijunašev kolač' trenutačno je vrlo popularan na društvenim mrežama, a mnogi dijele svoje različite verzije slastice za koju svi imaju samo pohvale.
Prhko tijesto s maslacem (shortbread je vrsta prhkog tijesta za kekse i kolače, popularnog u Velikoj Britaniji, a tradicionalno se spravlja od jednog dijela šećera, dva dijela maslaca i tri dijela brašna), a susreće se s karamelom koja se topi u ustima te slatkom čokoladom - što bi još mogla poželjeti? Podrijetlom iz Škotske, ovaj shortbread poznat je po sočnom tijestu i izduženom obliku. Donosimo ti jednostavan recept za 'milijunašev kolač' s nadogradnjom od karamele i čokolade…
Sastojci
Za tijesto:
• 225 g mekog maslaca
• 125 g šećera
• 340 g brašna
• 1 prstohvat soli
Za karamelu:
• 200 g mekog maslaca
• 200 g šećera
• 400 ml kondenziranog mlijeka
• 3-4 žlice javorovog sirupa
Za sloj od čokoladne:
• 250 g čokolade (mliječna, tamna ili bijela)
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva (gore/dolje) pa obloži pravokutni lim (33 cm x 23 cm) papirom za pečenje. Prekrij i bočne strane.
2. Za prhko tijesto miješaj meki maslac, šećer i sol mikserom oko tri minute. Zatim dodaj prosijano brašno i miješaj još tri minute. U početku će se stvarati mrvice od tijesta, ali nastavi miksati dok ne nastane gruba masa.
3. Stavi tijesto u lim pa pritisni da biskvit bude oko 1 cm debljine. Stavi u pećnicu i peci oko 35 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju. Zatim ostavi da se tijesto potpuno ohladi te stavi u hladnjak.
4. Za karamelu stavi preostali maslac, šećer i kondenzirano mlijeko zajedno s javorovim sirupom u lonac te zagrij na srednje jakoj vatri. Ostavi da tekućina krčka oko 30 minuta uz neprestano miješanje dok se ne pretvori u gustu karamelu.
5. Stavi karamelu u lim na biskvit i ravnomjerno je rasporedi. Stavi u hladnjak na još sat vremena da se karamela stisne.
6. Na kraju rastopi čokoladu u posudi uronjenoj u vruću vodu te stavi na sloj karamele. Stavi kolač u hladnjak da se stegne, nareži na pravokutnike i uživaj!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.