Prefin, mekan i pufast desert za koji ti trebaju samo 3 sastojka - ne peče se i dijetalan je!
- Priprema se od jabuka, želatine i vode, a miksanjem se pretvara u prozračnu, voluminoznu pjenu koja izgleda kao snježni desert
- Iako nema dodanog šećera, kolač je prirodno sladak zahvaljujući jabukama, pa je idealan za sve koji žele lagan, niskokaloričan desert
- Nakon 20 minuta miksanja smjesa se udvostruči ili čak utrostruči, posvijetli i postane nevjerojatno pufasta, što rezultira desertom koji podsjeća na lagani oblak od jabuke
- Pročitaj više: Božićne kolačiće pečemo unaprijed, a s ovim trikom se neće osušiti i stvrdnuti, ma kako dugo stajali
Lagan, mekan i pufast kolač koji se napravi od samo tri sastojka zvuči kao mit s interneta, ali ovaj recept Aleksandre Čečarić (@sandra_cecaric) dokaz je da minimalistički deserti mogu biti apsolutni hit - pogotovo kada su zdravi, niskokalorični i djeci neodoljivi. Ovo je kolač koji se trese od mekoće, a pritom ne sadrži ni gram dodanog šećera... osim ako baš želiš.
Jabuke su zvijezda ovog deserta
Ovakvi deserti uvijek izazovu znatiželju, posebno kada ključni sastojci nisu brašno, maslac ni jaja - nego jabuke! Upravo taj neobičan spoj jabuka, želatine i malo vode pretvara se u prozračnu, snježno bijelu masu koja nakon hlađenja postaje savršeno pufasta poslastica. Aleksandra ga opisuje kao presladak desert iako nema šećera, a jedna kocka potpuno je dovoljna da zadovolji želju za slatkim, što ovo čini idealnim kolačem za sve koji prate unos kalorija ili su u fazi laganijeg režima prehrane. Recept dolazi s njezinog profila gdje dijeli praktične i zdrave ideje za prehranu i svakodnevnu rutinu.
Zašto je ovaj kolač toliko poseban?
Zbog samo tri sastojka i činjenice da se smjesa tijekom miksanja pretvori u voluminoznu pjenu koja izgleda kao desert iz neke old-school kuharice. Najbolje funkcionira sa slatkim jabukama, a Aleksandra posebno preporučuje sortu Envy, jer su prirodno aromatične i dovoljno zaslađene, pa dodavanje šećera postaje suvišno.
Sastojci:
- 600 g oguljenih i nasjeckanih jabuka (4-5 komada)
- 100 ml vode
- 30 g želatine
- Po želji: 1 žlica šećera (nije potrebna ako koristiš slađe vrste jabuka)
Priprema:
- Operi jabuke, oguli ih i nasjeckaj na sitnije kockice.
- Prelij ih vodom, stavi kuhati na srednju temperaturu i lagano krčkaj 10-15 minuta, dok potpuno ne omekšaju.
- Blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu, potom dodaj želatinu direktno iz vrećice u smjesu i dobro promiješaj. Ohladi do sobne temperature.
- Mikser uključi na visoku brzinu i miksaj oko 20 minuta. Većinu vremena činit će ti se da se ništa ne događa, ali onda - transformacija. Smjesa naraste, posvijetli i udvostruči se ili čak utrostruči.
- Izlij ju u kalup obložen papirom za pečenje, prekrij folijom i stavi u frižider na 2-3 sata da se stegne.
Rezultat je desert koji izgleda kao lagani oblak od jabuke. Djeca ga obožavaju, odrasli još više - naročito oni koji žele slatko, a žele izbjeći “težinu” klasičnih kolača. Ovakvi mali trikovi iz kuhinje podsjećaju koliko je hrana zapravo igra fizike - voda omekšava jabuke, želatina im daje strukturu, a zrak koji mikser unosi pretvara smjesu u pufastu kremu koja prkosi svim našim očekivanjima. Sljedeći put kad poželiš brz i zdrav desert - ovo je recept koji vraća radost eksperimentiranja.