Povećanje stražnjice novi je hit zahvat estetske kirurgije, a kako izgleda kad se pretjera?

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak
  • Dragi, povećala sam stražnjicu! Grudi već dugo nisu u fokusu, sad se kod estetskih kirurga sve više rade povećanja stražnjice, 'brazilski lifting'
  • Broj zahvata u SAD-u se od 2000. do 2015. povećao za 252 posto. Prošle godine oko 24.000 žena povećalo guzu. Naravno, i ovdje ima puno pretjerivanja
  • Američki estetski kirurzi otkrivaju kako je to najriskantnija operacija plastične kirurgije

Da bi dokazala da je njezina stražnjica prava, Kim Kardashian, vlasnica možda i najpoznatije izrazito ili čak apsurdno naglašene stražnjice, u jednoj epizodi obiteljskog realityja iz 2011. sa sestrom Khloe odlazi na rentgensko snimanje gluteusa. Kourtney i Khloe iz klana Kardashian sjedile su za ručkom tog dana i pričale o legendarnoj stražnjici svoje sestre. Kourtney je pred kamerama priznala da čak i ona misli da Kimina 'nije prava', da je nešto veća nego prije.

Beauty Saznaj kako zablistati poput J.Lo i zavesti svakog muškarca uz minimalan trud

Kim je dokazala na rendgenu da je njezina "prava"

Khloe se smijuljila i izjavila da je svaka osoba koju upozna prvo pita za sestrinu guzu. Kod radiologa na rentgenskom pregledu Khloe dobija snimku na kojoj se jasno vidi da ima silikonske implantate u grudima, no Kim dobija rentgenski snimak bez 'stranog tijela'. Kim nakon toga neprestano ponavlja kako joj je to rentgensko snimanje najbolja stvar koju je napravila u životu i kako konačno može odahnuti jer se više neće više širiti odurni tračevi da je njezina nesvakidašnje velika, obla i isturena pozadina umjetna.

No, stručnjaci za brazilski lifting, odnosno podizanje i povećanje stražnjice koja se opustila i nije više prćasta kao kod tinejdžerki, samo su odmahnuli rukom. Naime, već dugo ta se vrsta povećanja radi uglavnom s vlastitim salom koje se liposukcijom vadi iz jednog dijela i prebacuje u stražnjicu. A rentgen to ne bi pokazao! Povećanje stražnjice postaje svojevrsni moderni fenomen, zasada ponajviše brazilski i američki, no pitanje je dana kad će se proširiti.

Kulturološka važnost stražnjice

Myra Mendible, profesorica na sveučilištu Florida Gulf Coast pisala je puno o kulturalnom značenju stražnjice. Povijesno, tvrdi Mendible, "nesposobnost žene da kontrolira svoju stražnjicu bila je dokaz da joj nedostaje samokontrole, a to je značilo i da je moralno nedovoljno snažna. Velika stražnjica veoma često u američkoj povijesti govorila je i o klasnoj pripadnosti: žene iz više klase jako su se trudile da ne nose dodatni teret na tom dijelu tijela". Danas se to promijenilo pa zamamna stražnjica nije više vulgarna, dapače, u američkoj pop kulturi, pogotovo Latino i Afroamerikanaca, ona je "znak autentičnosti, pripadanja svojoj kulturi", objašnjava Mendible fiksaciju rappera na booty, guzu o kojoj često pjevaju. 

Love&Sex Što je savršena stražnjica? Nude se oblici nektarina, kruška, jabuka, rajčica...

50 godina vladavine velikih grudi

Više od pedeset godina pop kultura bila je opsjednuta grudima. Velikim ekranom vladale su žene s velikim grudima poput Jayne Mansfield, Anite Ekberg, Marilyn Monroe ili Jane Russell, sve do mršave, ali prsate Angeline Jolie u filmu "Gia". Otvoreno je pitanje kad se točno fokus prebacio na stražnjicu. 

Mnogi u Hollywoodu prebacivanje kolektivne pažnje s grudi na stražnjicu pripisuju prirodno povećoj, ali lijepo oblikovanoj stražnjici Jennifer Lopez. Glumica, komičarka i hollywoodska producentica Tina Fey rekla je jednom da se prva velika promjena u ideji ljepote ženskog tijela dogodila upravo s popularnošču Jennifer Lopez. No, uz J-Lo na tom su mjestu nesvakidašnje obdarene i Jessica Biel, Beyonce, Serena Williams, Rihanna. 

J-Lo mijenja sve...

S popularnošću J-Lo i velikih stražnjica razvila se i cijela nova škola fitnessa posvećena isključivo oblikovanju stražnjice. David Barton, jedan od pokretača škole, tvrdi da "svaka žena može imati stražnjicu kakvu priželjkuje, ali na tome mora puno raditi".  Dodao je podrugljivo da "najviše žali joggerice i trkačice" koje gleda dok trče, a "stražnjice im se njišu kao meko tijesto i vise do koljena"... Trčanje, pogodili ste, neće lijepo oblikovati gluteuse, za to su potrebne neke druge vježbe fokusirane upravo na taj dio tijela.

Life&style Riješi kviz i otkrit ćemo ti kakva si na plaži! Možda se iznenadiš!

No, za one koji ne žele vježbati ili naprosto žele neprirodno upadljive i disproporcionalne stražnjice, tu je uvijek plastični kirurg. Pogledajmo Nicki Minaj, Cardi B i velik broj C seleba iz bezbrojnih realityja i odmah će nam postati jasno da je BBL (Brazilian Butt Lift, odnosno brazilski lifting stražnjice) sve omiljeniji kod žena koje žive na i od Instagrama i neprestano rade belfieje (butt  selfie), selfije stražnjice. 

Život za veću guzu?

Jane Park, Britanka koja je 2013. osvojila na lotu milijun funti kad joj je bilo samo 17 godina, otišla je u Tursku da kod nekog neprovjerenog plastičnog kirurga poveća stražnjicu u veličinu one njezinih idola s televizije i gotovo je to platila životom. U to vrijeme te su operacije bile opasne, puno kompliciranije od povećanja grudi. Silikonski umetak jako je teško ugraditi u stražnjicu koja je funkcionalan dio tijela, pomičan dok se krećemo, koristimo je neprestano i na njoj sjedimo.

I Cardi B priznala je prošle godine u intervjuu da je gotovo nastradala kad je prije nekoliko godina u nečijem podrumu pristala na jeftine injekcije filera bez lokalne anestezije. Bol je bila nesnosna, a pet dana nakon 'zahvata' fileri su i dalje curili iz mjesta uboda.

SAD i Brazil su rekorderi po broju zahvata

Veliki korak naprijed dogodio se kad se počeo primjenjivati 'autologni prijenos sala', odnosno jednostavnije rečeno, transplantacija vlastitog sala: liječnik iz jednog dijela našeg tijela bogatog salom izvadi dio sala i medicinski ga obradi i potom presadi natrag na stražnjicu. Ti su se zahvati počeli prvi puta raditi u Južnoj Americi i zato se taj zahvat i naziva 'brazilski lifting'. Osim toga, u Brazilu još uvijek najveći broj žena povećava stražnjicu. Brazil je drugi na svijetu po sveukupnom broju plastičnih operacija, odmah iza SAD-a. 

Postoji i Sculptra lifting stražnjice s filerom koji se ubrizga u meko tkivo stražnjice. To zahtijeva nekoliko tretmana da bi se doista dobili primjetni rezultati, no brazilski lifting je traženiji i češći, iako skuplji (prosječno u SAD-u  košta oko 30.000 kuna). 

Najriskantnija estetska operacija

Povećavanje stražnjice s i bez implantata i dalje je najriskantnija plastična operacija. Američko društvo plastičnih kirurga 2018. u svojem izvještaju upozorilo je da još uvijek od 3000 takvih operacija jedna završi fatalno, smrtnim ishodom. Statistike su puno gore u zemljama poput Turske ili Brazila u kojima te operacije ne rade samo kirurzi u klinikama, već često i priučeni kvazidoktori, kakvih dakako ima puno i u SAD-u. Stručnjaci upozoravaju da ovu opasnu i složenu operaciju mogu raditi samo plastični kirurzi. 

ZDRAVLJE 6 upozoravajućih signala koje ti tvoje tijelo šalje jer hitno treba pomoć

Broj zahvata i dalje raste

Pa ipak, broj zahvata neprestano raste. Kim Kardashian doista je uspjela promijeniti ideju ljepote ženskog tijela (to se već naziva Kardashian efekt). Američko društvo plastičnih kirurga izdalo je priopćenje kako se broj brazilskih liftinga u SAD-u u periodu od 2000. do 2015. povećao 252 posto. Prošle godine oko 24.000 žena u SAD-u povećalo je stražnjicu. Znači li to da doista više nikada nećemo čuti ženu kako pita molećivim glasom 'misliš li da mi stražnjica izgleda veće u ovim hlačama'? Možda ovaj trend trebamo objeručke prigrliti ako to znači da žena nikad ne može biti dovoljno bogata, dovoljno mršava i dovoljno obdarena... straga.  

Posjeti Miss7.24sata.hr