Postoji razlog zašto se ponekad trznemo prije nego zaspimo, a evo i kako to spriječiti

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Ako ponekad neposredno prije nego utoneš u san osjetiš snažni trzaj, riječ je o stanju poznatom kao hipnotički trzaj
  • Riječ je o normalnoj fiziološkoj reakciji koja ne zahtijeva dodatno liječenje, no postoje mehanizmi koji mogu pridonijeti rjeđem pojavljivanju
  • Otkrit ćemo ti o kojima se radi

Legneš li ponekad u krevet i netom prije sna tvoje tijelo se snažno trzne? Premda u tim trenucima djeluje strašno te već u glavi smišljamo scenarije što nam se sada desilo, riječ je zapravo o uobičajenom stanju koje je u medicini poznato kao hipnotički trzaj. Tako da ne trebaš brinuti jer ovdje se ne radi o poremećaju već učestaloj pojavi.

Life&style Što kad ti se poremeti ritam spavanja kao ovih dana? Ove stvari će pomoći...

Riječ je o normalnoj fiziološkoj reakciji koja se javlja pri opuštanju mišića i pokušaju usnivanja, a neki stručnjaci je nazivaju hipnagogičko trzanje, odnosno tzv.“sleep starts” koje predstavlja prijelazno razdoblje između budnosti i spavanja. Trzanje tijela prije usnivanja se najčešće opisuje kao osjećaj propadanja kojega ne možemo zaustaviti zbog čega naglo trznemo nogama ili nekim drugim dijelom tijela kako bismo spriječili padanje.

Položaj u kojem spavamo 6 razloga zašto bi trebala prestati spavati na desnom boku ili trbuhu

Trebam li se obratiti liječniku?

Premda se smatra kako ovo stanje proživi i do 70% svjetske populacije još uvijek nije točno poznato što ga uzrokuje. Prema dostupnim znanstvenim istraživanjima neki od uzroka mogu biti: anksioznost i stres, prekomjerna konzumacija stimulansa poput kofeina, vježbanje i nedostatak sna. Hipnotički trzaji ne zahtijevaju medicinsko liječenje, no ako ih želiš suzbiti trebala bi slijediti određena pravila. Prvenstveno trebaš smanjiti unos kofeina te izbjegavati fizički napor neposredno prije odlaska na spavanje. Stoga se preporučuje prije spavanja izvoditi vježbe za opuštanje, a ne treninge visokog intenziteta budući da svaki vid uzbuđenja može utjecati na pojavu trzaja.

Laku noć Spavaš li dovoljno? Donosimo ti kako možeš izračunati svoje idealno vrijeme za odlazak u krevet

Što mogu učiniti za mirniji san?

Naravno, postoje još neke sitnice koje ti mogu pomoći. Primjerice prije spavanja možeš prakticirati vježbe disanja i meditacije kako bi umirila organizam, a u istu svrhu možeš pripremiti i dugu opuštajuću kupku ili popiti prirodni čaj za smirenje. Mnogi stručnjaci preporučuju odlaske na spavanje u isto vrijeme svaku večer kako bi se stvorila određena rutina. Nažalost nismo uvijek u mogućnosti slijediti ovo pravilo, no možda su ovi trenutci u kojima prakticiramo socijalnu distancu i ostajemo kod kuće ideali da to iskušamo te nastojimo odspavati osam sati u komadu.

Posjeti Miss7.24sata.hr