Life&style

4 nevjerojatna razloga zašto bi trebala spavati na lijevoj strani

  • Nije tajna da je san važan za cijeli naš organizam
  • Istodobno, kritično je i trajanje i kvaliteta sna
  • Ali to nije sve - znanost dokazuje da položaj spavanja također utječe na postizanje optimalnog zdravlja

Neki znanstvenici tvrde da je spavanje na lijevoj strani najbolji položaj za poboljšanje zdravlja i doprinos boljem snu. Ova posebna teorija dolazi i iz ayurvede, što je holistički pristup medicini i izlječenju iz Indije. Prema istraživanju, spavanje na lijevoj strani ima mnoge prednosti uključujući…

1. Dobro je za limfni sustav

Ayurvedska medicina pokazala je da spavanje na lijevoj strani omogućuje tijelu da filtrira tekućinu i otpad kroz limfne čvorove jer je to strana tijela koja je dominantna u limfnom sustavu. Spavanje na desnoj strani može usporiti taj proces.

2. Dobro je za probavu

To može biti malo iznenađujuće, ali spavanje na ovoj strani može pomoći da se hrana lako prebaci iz debelog crijeva. Kao rezultat toga, osjećaš potrebu za pražnjenjem crijeva kad se probudiš. Uz to, gušterača i želudac prirodno vise što omogućava učinkovitu proizvodnju enzima gušterače te učinkovit rad probavnog sustava.

Možda vas zanima Ovaj trik koji uspješno koriste američki vojnici pomoći će ti da utoneš u san u samo 120 sekundi Rubrika Life&style Life&style

3. Dobro je za srce

Možda postoje oprečne tvrdnje o spavanju na ovoj strani kada je riječ o blagodatima za srce. Međutim, mnogi liječnici vjeruju da je to najbolji položaj - zbog čega se spavanje na lijevoj strani preporučuje trudnicama kako bi se poboljšala cirkulacija krvi u srcu.

4. Dobro je za leđa

Prema riječima stručnjaka, 80% odrasle populacije imat će problema s leđima u jednom trenutku svog života. Često ta neugodnost nastaje zbog položaja u kojem spavamo. Dakle, ako patiš od kroničnih bolova u leđima, pokušaj spavati na lijevoj strani - jer to može pomoći ublažavanju pritiska na kralježnicu. Osim toga, osjećat ćeš se ugodnije – i bolje ćeš spavati.

Navedeni benefiti doista pokazuju koliko je dobro spavati na lijevoj strani. Međutim, postoje neki ljudi kojima se ne preporučuje spavanje u ovom položaju - poput onih koji imaju neku srčanu bolest, glaukom, sindrom karpalnog tunela i apneju za vrijeme spavanja. Obavezno se obrati svom liječniku kako bi dobila odgovarajuću preporuku za vlastite potrebe.

Možda vas zanima Znaš li zašto češće sanjaš žarko crvenu boju od drugih - ili zašto su ti rijeke i oceani u snovima? Rubrika Life&style Life&style

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

 

 

Photo: Zohre Nemati/Unsplash

Komentari 0