Pizza Rustica tradicionalna je talijanska uskrsna pita (a ne pizza!) koju bismo rado stavili na blagdanski stol
- Pizza Rustica poznata i kao talijanska uskrsna pita u Italiji se tradicionalno priprema uoči Uskrsa još od 17. stoljeća
- Recepti za ovo jednostavno i ukusno jelo razlikuju se ovisno o regiji, gradu i obitelji, no ono što je svakom zajedničko je prhko tijesto bogato napunjeno nadjevom od sira i jaja
- Unatoč imenu, Pizza Rustica nema puno veze s omiljenim talijanskim jelom i najsličnija je francuskom quicheu, a evo i kako ju pripremiti
Iako se zove Pizza Rustica, poslastica poznata i kao talijanska uskrsna pita zapravo s pizzom nema baš nikakve veze. Dapače, ovo jelo od prhkog tijesta bogato nadjevom sličnije je francuskom quicheu, a rapsodijom okusa oduševit će sve ljubitelje talijanske kuhinje i općenito mediteranske hrane.
Podrijetlom iz južnih regija Italije, točnije Kalabrije, Kampanije i Abruca, Pizzu Rusticu se tradicionalno uoči Uskrsa pripremalo na različite načine ovisno o regiji, gradu i obitelji, no ono što je svakom receptu zajedničko je prhko tijesto punjeno nadjevom od sira i jaja. U Napulju i okolnim područjima ovo je jelo poznato i kao Pizza Rupiena odnosno punjena pizza, a dijelom je talijanske kuhinje još od 17. stoljeća.
Iznimno jednostavna za pripremu, Pizza Rustica je jelo koje će zavoditi okusima sa svakim zalogajem, a sve zahvaljujući nadjevu u koji se nerijetko dodaju razne namirnice poput povrća, suhomesnatih proizvoda i začina. Tradicionalno se za izradu ove pite koristi sir koji u Italiji zovu formaggio fresca, a koji je u ostatku svijeta poznat i kao basket cheese, a mogli bismo ga opisati kao nešto između mozzarelle i ricotte. Budući da ga izvan Italije nije toliko jednostavno pronaći, dobra je vijest to se može koristiti i neke druge vrste polumekanih i blagih sireva poput mozzarelle, ricotte, grčkog feta sira, kozjeg ili svježeg kremastog sira. A evo i kako pripremiti ovo jednostavno i super ukusno jelo.
Sastojci
Tijesto:
- 400 grama brašna za prhka tijesta
- 1 velika žlica soli
- 225 grama ohlađenog maslaca
- 7 velikih žlica hladne vode
- 1 jaje
Nadjev:
- 300 grama sira po izboru
- 2 veća jaja
- 1 mala žličica soli
- malo muškatnog oraščića
- papar
- 30 grama ribanog grana padana
- 200 grama šunke, pršuta ili kobasice
- nekoliko cherry rajčica
- 200 grama ostalog povrća po izboru (špinat, brokula, cvjetača...)
Priprema
1. Prvi je korak zamijesiti tijesto, ručno ili samostojećim mikserom. Pomiješa se brašno i sol te im se doda maslac, a zatim i jaje i hladna voda. Izrađeno tijesto dijeli se na dva dijela (jedan dio treba biti malo veći) te ih se zamota u prozirnu foliju i ostavi 30 minuta u hladnjaku.
2. Dok se tijesto hladi, priprema se nadjev, u zdjeli miješajući sir, jaja i začine te dodajući im sve ostale sastojke koje želimo koristiti.
3. Pizza Rustica peče se u kalupu za tortu promjera 20 cm, obloženom papirom za pečenje. Veći dio tijesta potrebno je na pobrašnjenoj podlozi razvaljati u krug promjera oko 40 cm, a zatim ga prebaciti u kalup za pečenje, oblikujući 'košaricu' s rubovima uzdignutima uz kalup za pečenje.
4. Tijesto na dnu se lagano izbode vilicom, a zatim se prekriva nadjevom, dodajući prepolovljene cherry rajčice na sami vrh.
5. Drugi dio tijesta izvadimo iz hladnjaka i razvaljamo u krug promjera 25 cm, a zatim njime prekrijemo nadjev, prstima spajajući gornji i donji dio tijesta uz stijenke kalupa. Tijesto se za kraj premaže umućenim jajetom, a oštrim se nožem zareže križ u samoj sredini.
6. Pitu se peče u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 1 sat i 20 minuta, a kada je gotova, izvadi ju se iz kalupa i ostavi na rešetki da se ohladi.
Pita je spremna za jelo nakon otprilike pola sata, a ukoliko se ne pojede cijela, može ju se pohraniti u posudi u hladnjaku do 5 dana. Važno je samo da se potpuno ohladi prije nego ju se pohrani, a kada ju ponovno želimo jesti, možemo je ponovno podgrijati. Pitu je moguće i zamrznuti nakon što se u potpunosti ohladi, a u hermetički zatvorenoj posudi za zamrzavanje ostat će svježa do mjesec dana. Prije ponovnog zagrijavanja potrebno ju je odmrznuti u hladnjaku preko noći.