Life&style

3 ukusna prijedloga za ručak koji vam neće oduzeti previše vremena

  • Petak je dan u kojem je tradicionalno na meniju riba, a ako se još uvijek nisi odlučila što pripremiti, možda te nadahne nekoliko naših prijedloga
  • Donosimo 3 lagana i ukusna riblja jela prema receptu uglednog chefa Fabricija Vežnavera
  • Brudet od hobotnice, bakalar s lećom ili sipa sa slanutkom? Teško je odlučiti se samo za jedno jelo

Za sreću je ponekad dovoljno malo. Najčešće su to smijeh voljenih osoba, uživanje u društvu najbližih i opuštanje uz dobru hranu i još bolju kapljicu. Cijeli nadolazeći vikend imaš priliku uživati u društvu dragih osoba. Okupi svoje voljene, organizirajte društvene igre, kvizove i sportske aktivnosti, zajedno kuhajte, prepričavajte dogodovštine s putovanja i omiljene uspomene i, naravno, uživajte u slasnim jelima. 

Ukoliko sebe i svoje voljene ovog petka planiraš razmaziti ukusnim ribljim delicijama, za tebe imamo 3 lagana morska recepta koja obaraju s nogu. Sva tri recepta osmislio je cijenjeni chef Fabricio Vežnaver koji je 2021. izabran za chefa godine Gault&Millau Croatia 2021.

Brudet od hobotnice

 | Autor:

Posluživanje: Za 4 osobe

Sastojci:

Priprema:

  1. Hobotnicu očistite pa stavite kuhati cca. sat vremena dok ne omekša. 
  2. Kuhanu hobotnicu izvadite, narežite na komade veličine zalogaja, a vodu u kojoj se kuhala hobotnica sačuvajte.
  3. Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk, sitno sjeckani češnjak i ljutu papričicu te pirjajte dok luk ne omekša.
  4. Zatim dodajte sjeckane rajčice te narezanu hobotnicu i podlijte vinom. Kada alkohol ishlapi podlijte s toliko vode (voda u kojoj se kuhala hobotnica) da pokrije sastojke i začinite solju i paprom.
  5. Po potrebi dolijevajte vodu, a pred kraj dodajte sitno sjeckani peršin. Kuhajte na laganoj vatri cca. 1 sat i 30 minuta.

Jelo posluži uz čašu vina. Dobar izbor od bijelih vina je Traminac, a od crnih vina Cabernet Sauvignon.

Bakalar s lećom

 | Autor:

Posluživanje: Za 4 osobe

Sastojci:

  • 1 glavica crvenog luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 1/2 glavice celera
  • 1 butternut tikva
  • 2 mrkve
  • 200 g leće
  • 1 suhi bakalar (cca. 1 lkg)
  • 1 dl bijelog vina
  • sol
  • papar
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • list peršina
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Bakalar namočite dan prije uz mijenjanje vode. Kuhajte ga 30 minuta, ogulite kožu i maknite kosti. Vodu od kuhanja bakalara sačuvajte pa je možete koristiti za podlijevanje umjesto vode.
  2. Operite i namočite leću. Leću kuhajte 20 minuta pa procijedite i stavite sa strane.
  3. Ogulite mrkvu, celer i tikvu te narežite na kocke veličine zalogaja.
  4. Nasjeckajte luk i pržite na malo maslinovog ulja dok ne postane proziran, pred kraj dodajte protisnuti češnjak. 
  5. Dodajte povrće i podlijte s vinom. Kad alkohol ishlapi dodajte koncentrat rajčice i podlijte vodom tek toliko da bude prekriveno i nek se lagano kuha cca. 20 minuta.
  6. Zatim dodajte komadiće bakalara, leću i posolite, popaprite, dodajte usitnjeni peršin i pustite još 5 minuta na vatri.

Jelo posluži uz čašu vina. Dobar izbor od bijelih vina je Pošip, a od crnih vina Merlot.

Sipa sa slanutkom

 | Autor:

Posluživanje: Za 4 osobe

Sastojci:

Priprema:

  1. Slanutak treba namočiti preko noći. Kuhajte ga pola sata pa izvadite sa strane, do kraja će se skuhati sa sipom. Ukoliko koristite slanutak iz konzerve, dodajte ga pred kraj kuhanja.
  2. Sipa se očisti od kosti i iznutrice i opere. Dio površinske kože možete skinuti ako želite da vam meso sipe bude potpuno svijetlo. Narežite na kockice.
  3. Zagrijte maslinovo ulje u loncu i dodajte luk. Pirjajte dok ne omekša i dodajte češnjak i sipu te podlijte vinom, a kad alkohol ishlapi, dodajte slanutak i rajčicu.
  4. Pirjajte 10-ak minuta, podlijte vodom ili ribljim temeljcem, posolite i popaprite. Smanjite vatru i pirjajte još 20-30 minuta dok slanutak i sipa ne budu mekani. 
  5. Na kraju dodajte peršin i poslužite.

Jelo posluži uz čašu vina. Dobar izbor od bijelih vina je Chardonay, a od crnih vina Dingač.

Sve potrebne sastojke za blagdanski ručak potraži u najbližoj Tommy prodavaonici, a na linku razgledaj novi Tommy katalog s aktualnom ponudom koja vrijedi do srijede, 5. travnja 2023.

Photo: Unsplash, shche_ team

Komentari 0