- Petak je dan u kojem je tradicionalno na meniju riba, a ako se još uvijek nisi odlučila što pripremiti, možda te nadahne nekoliko naših prijedloga
- Donosimo 3 lagana i ukusna riblja jela prema receptu uglednog chefa Fabricija Vežnavera
- Brudet od hobotnice, bakalar s lećom ili sipa sa slanutkom? Teško je odlučiti se samo za jedno jelo
Za sreću je ponekad dovoljno malo. Najčešće su to smijeh voljenih osoba, uživanje u društvu najbližih i opuštanje uz dobru hranu i još bolju kapljicu. Cijeli nadolazeći vikend imaš priliku uživati u društvu dragih osoba. Okupi svoje voljene, organizirajte društvene igre, kvizove i sportske aktivnosti, zajedno kuhajte, prepričavajte dogodovštine s putovanja i omiljene uspomene i, naravno, uživajte u slasnim jelima.
Ukoliko sebe i svoje voljene ovog petka planiraš razmaziti ukusnim ribljim delicijama, za tebe imamo 3 lagana morska recepta koja obaraju s nogu. Sva tri recepta osmislio je cijenjeni chef Fabricio Vežnaver koji je 2021. izabran za chefa godine Gault&Millau Croatia 2021.
Brudet od hobotnice
Posluživanje: Za 4 osobe
Sastojci:
- 750 g hobotnice
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 dl bijelog vina
- 2 dl sjeckane rajčice
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- malo ljute papričice
- peršin list
Priprema:
- Hobotnicu očistite pa stavite kuhati cca. sat vremena dok ne omekša.
- Kuhanu hobotnicu izvadite, narežite na komade veličine zalogaja, a vodu u kojoj se kuhala hobotnica sačuvajte.
- Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk, sitno sjeckani češnjak i ljutu papričicu te pirjajte dok luk ne omekša.
- Zatim dodajte sjeckane rajčice te narezanu hobotnicu i podlijte vinom. Kada alkohol ishlapi podlijte s toliko vode (voda u kojoj se kuhala hobotnica) da pokrije sastojke i začinite solju i paprom.
- Po potrebi dolijevajte vodu, a pred kraj dodajte sitno sjeckani peršin. Kuhajte na laganoj vatri cca. 1 sat i 30 minuta.
Jelo posluži uz čašu vina. Dobar izbor od bijelih vina je Traminac, a od crnih vina Cabernet Sauvignon.
Bakalar s lećom
Posluživanje: Za 4 osobe
Sastojci:
- 1 glavica crvenog luka
- 4 češnja češnjaka
- 1/2 glavice celera
- 1 butternut tikva
- 2 mrkve
- 200 g leće
- 1 suhi bakalar (cca. 1 lkg)
- 1 dl bijelog vina
- sol
- papar
- 2 žlice koncentrata rajčice
- list peršina
- maslinovo ulje
Priprema:
- Bakalar namočite dan prije uz mijenjanje vode. Kuhajte ga 30 minuta, ogulite kožu i maknite kosti. Vodu od kuhanja bakalara sačuvajte pa je možete koristiti za podlijevanje umjesto vode.
- Operite i namočite leću. Leću kuhajte 20 minuta pa procijedite i stavite sa strane.
- Ogulite mrkvu, celer i tikvu te narežite na kocke veličine zalogaja.
- Nasjeckajte luk i pržite na malo maslinovog ulja dok ne postane proziran, pred kraj dodajte protisnuti češnjak.
- Dodajte povrće i podlijte s vinom. Kad alkohol ishlapi dodajte koncentrat rajčice i podlijte vodom tek toliko da bude prekriveno i nek se lagano kuha cca. 20 minuta.
- Zatim dodajte komadiće bakalara, leću i posolite, popaprite, dodajte usitnjeni peršin i pustite još 5 minuta na vatri.
Jelo posluži uz čašu vina. Dobar izbor od bijelih vina je Pošip, a od crnih vina Merlot.
Sipa sa slanutkom
Posluživanje: Za 4 osobe
Sastojci:
- 2 glavice crvenog luka
- 4 češnja češnjaka
- cca. 1 kg sipe
- 300 g slanutka
- 200 g sjeckane rajčice
- 1 dl bijelog vina
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- vezica peršina
Priprema:
- Slanutak treba namočiti preko noći. Kuhajte ga pola sata pa izvadite sa strane, do kraja će se skuhati sa sipom. Ukoliko koristite slanutak iz konzerve, dodajte ga pred kraj kuhanja.
- Sipa se očisti od kosti i iznutrice i opere. Dio površinske kože možete skinuti ako želite da vam meso sipe bude potpuno svijetlo. Narežite na kockice.
- Zagrijte maslinovo ulje u loncu i dodajte luk. Pirjajte dok ne omekša i dodajte češnjak i sipu te podlijte vinom, a kad alkohol ishlapi, dodajte slanutak i rajčicu.
- Pirjajte 10-ak minuta, podlijte vodom ili ribljim temeljcem, posolite i popaprite. Smanjite vatru i pirjajte još 20-30 minuta dok slanutak i sipa ne budu mekani.
- Na kraju dodajte peršin i poslužite.
Jelo posluži uz čašu vina. Dobar izbor od bijelih vina je Chardonay, a od crnih vina Dingač.
Sve potrebne sastojke za blagdanski ručak potraži u najbližoj Tommy prodavaonici, a na linku razgledaj novi Tommy katalog s aktualnom ponudom koja vrijedi do srijede, 5. travnja 2023.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.