Pečeni jogurt? Možda zvuči čudno, ali to je savršen desert za kasno ljeto - i jede se bez grižnje savjesti
- Kada stignu posljednji topli dani u godini, moramo se potruditi da još malo uživamo u bobičastom voću, prije nego što mu sezona završi
- A što može biti bolje od ovih slatkih bobica voća nego lagani, osvježavajući desert?
- Imamo savršen, jednostavan, a prefini recept: bobičasto voće susreće pečeni jogurt
Hmmm, pečeni jogurt? Da, dobro si pročitala, lagani mliječni proizvod ovdje se peče – i pretvara u gurmanski desert bogat proteinima koji pomalo podsjeća na cheesecake. Ovaj pečeni jogurt savršena je kremasto-voćna mješavina bogata proteinima, pa se može „grickati bez grižnje savjesti“ - pravi „comfort food“ koje iznenađuje i oduševljava. Sa samo nekoliko sastojaka, a bez brašna, možeš stvoriti ljetni međuobrok ili lagani doručak koji ne samo da ima dobar okus, nego je zdrav i ne deblja.
Pečeni jogurt sa bobičastim voćem - recept
Sastojci:
- 500 g grčkog jogurta
- 6 jaja
- 85 g meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice jestivog škroba
- 150 g bobičastog voća (svježeg ili zamrznutog)
- malo maslaca ili ulja za podmazivanje posude
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 175°C i namaži četvrtasti kalup za pečenje (otprilike 23 × 23 cm) s malo maslaca ili ulja.
2. Pomiješaj grčki jogurt s jajima, medom, vanilijom i škrobom pa miješaj dok ne nastane glatka smjesa.
3. Ulij ovu smjesu u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedi.
4. Po potrebi očisti i operi bobičasto voće pa ga pospi po smjesi od jogurta.
5. Stavi kalup u pećnicu i peci 35-40 minuta, dok rubovi ne postanu lagano zlatno smeđi, a vrh se ne stegne. Lagano podrhtavanje u sredini je u redu - smjesa će se nastaviti stezati dok se hladi.
6. Nakon pečenja ostavi da se desert potpuno ohladi, a zatim nareži na devet komada.
7. Pečeni jogurt može jesti samostalno ili poslužiti s dodatnim jogurtom i bobičastim voćem.
Savjet: ovaj desert od pečenog jogurta može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do pet dana.