Life&style

U slavu ljeta radimo cheesecake s limoncello likerom i bijelom čokoladom. Mljac!

  • Cheesecake je jedan od najpopularnijih, a i najjednostavnijih kolača, a posebno je dobar za ljeto jer se ne peče, a poslužuje su hladan 
  • Postoje brojne varijacije cheesecakea, od one s džinom i limetom koja asocira na okus džin tonika, do one čokoladaste s dodatkom Nutelle 
  • Kako nam ljeti prija osvježavajući okus limuna, donosimo recept za cheesecake s limoncellom i bijelom čokoladom
  • Pročitaj također: Za ovu šarmantnu i kremastu slasticu trebaju ti 3 sastojka i 10-ak minuta, a oduševit će sve

Kolači od sira imaju doista bezbroj varijacija. Raznih čokoladnih, voćnih, božićnih, s pečenje i bez pečenja...Ususret proljeću, vrijeme je da počnemo razmišljati o toplijih danima i osvježavajućim desertima. Zato donosimo novi recept za limoncello cheescake, odnosno tortu od sira s likerom od limuna. Ovaj osvježavajući, ali istovremeno bogati i kremasti kolač od sira ima osvježavajući, pikantan okus limuna i odmah će te približiti ljetu i toplim, opuštajućim danima uz more.

Cheesecake s limoncello likerom i bijelom čokoladom

Sastojci (za biskvit):

  • 1 jaje
  • 40 g šećera
  • nasitno naribana korica od 1 limuna
  • 25 g brašna

 | Autor: Unsplash / I Do Nothing But Love Unsplash / I Do Nothing But Love

Za kremu od sira:

  • 400 g bijele čokolade
  • 1 žličica (5 ml) ekstrakta vanilije
  • 275 grama ricotta sira, na sobnoj temperaturi
  • 5 žlica (75 ml) limoncello likera
  • 1 čajna žličica (5 grama) šećera u prahu
  • kora od limuna (po želji)
  • žuta gel boja za hranu (opcionalno)
Džin tonik sorbet Možda vas zanima Džin tonik nam je omiljeno ljetno piće, a sada od njega radimo i osvježavajući desert Rubrika Life&style Life&style

 

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Namasti četvrtasti kalup za tortu od 18 cm te obloži papirom za pečenje. Stuci šećer, jaje i koru od limuna dok ne nastane gusta i blijeda smjesa (oko 3 minute).

2. Prosij po tome brašno i umiješaj metalnom žlicom.

3. Stavi u pripremljeni kalup za torte i peci u pećnici oko 10 minuta, odnosno dok se tijesto ne digne te bude blago zlatne boje i spužvasto na dodir. Ostavi da se ohladi nekoliko minuta, a zatim okreni (vrlo pažljivo) na rešetku. Zatim polako skini papir za pečenje i ostavi da se potpuno ohladi.

4. Zatim obloži duboki kalup za kruh prozirnom folijom. Lijepo zagladi. Odreži biskvit da dobro stane na dno kalupa za kruh te ostavi po strani. 

 | Autor: Instagram @betterhomesandgarden Instagram @betterhomesandgarden

5. Zatim napravi slojeve. Rastopi 100 grama bijele čokolade u lončiću. Potom odmah umiješaj 75 grama ricotte i ekstrakt vanilije u rastopljenu bijelu čokoladu. Smjesa će se brzo zgusnuti. Nanesi na biskvit i ravnomjerno rasporedi (kucni limom po radnoj površini da se krema ravnomjerno slegne). Stavi u hladnjak na 30-ak minuta dok se ne stisne.

6. U međuvremenu rastopi preostalu čokoladu na pari. 

7. U zdjelu za miješanje dodaj ricotta sir te limoncello i žutu boju za hranu (ako ćeš je koristiti) da dobiješ boju limuna. Miksaj dok se dobro ne sjedini pa dodaj rastopljenu čokoladu i opet dobro izmiješaj dok se ne sjedini.

8. Stavi preko sloja bijele čokolade i ravnomjerno rasporedi. Stavi potom u hladnjak i ostavi 2-3 sata ili dok se ne stisne.

9. Prije posluživanja pospi šećerom u prahu i ukrasi korom od limuna, nareži i uživaj!

Photo: Unsplash / Perspective Studio
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    mmm super