'Pamuk kolač' vjerojatno je najpahuljastiji kolač na svijetu, a ključni sastojak je bijela čokolada
- Kladimo se da nikada prije nisi jela ovako mekan i pahuljasti kolač
- Ovaj originalno japanski deser pahuljast je poput šećerne vune, nevjerojatno je ukusan, a priprema se lako
- Teško je povjerovati da se za spravljanje pamuk kolača koriste samo tri sastojka
Ova lagana, pahuljasta torta s bijelom čokoladom praktički se topi u ustima, a potrebna su ti samo tri sastojka. Osim krem sira i bijele čokolade potrebna su još samo jaja. Tučena bjelanca daju mu meku i pahuljastu strukturu – baš poput šećerne vune!
Recept za najpahuljastiju tortu na svijetu
Potrebna su samo ova tri sastojka:
• 450 g bijele čokolade
• 450 g krem sira (punomasnog)
• 11 jaja
Priprema
1. Otopi bijelu čokoladu u posudi iznad vruće vode te odvoji bjelanca od žumanaca. Izmiksaj žumanca sa sirom dok ne nastane glatka smjesa pa dodaj otopljenoj čokoladi. Sve sjedini u homogenu masu. Potom istuci čvrsti snijeg od bjelanaca i pažljivo ga umiješaj u smjesu.
2. U lim za pečenje ulij vruću vodom i stavi u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva. Postavi žičanu rešetku preko toga. Namašćeni kalup promjera 26 mm obložen papirom za pečenje na dnu napuni tijestom i stavi ga na rešetku.
3. Prvo peci kolač 15 minuta na 170 stupnjeva. Nakon 15 minuta smanji temperaturu na 150 stupnjeva - ne otvaraj pećnicu! Nakon ukupno 30 minuta pečenja isključi pećnicu, ali je ipak ostavi zatvorenu te ostavi kolač da u njoj odstoji još 15 minuta.
4. Zatim izvadi kolač iz pećnice, ostavi da se ohladi i pospi šećerom u prahu.