Ovu proteinsku verziju pizze 'caprese' možemo grickati bez grižnje savjesti
- Sve je više osoba koje iz prehrane izbacuju ugljikohidrate s ciljem da smršave ili održe željenu težinu
- Ova proteinska pizza sa zdravim tijestom i nadjevom prava je proteinska poslastica – hrskava, slasna, zdrava…
- Spravlja se jednostavno i brzo, a možeš je jesti bez straha da ćeš se udebljati
Tko god želi smršaviti, najčešće kreće s promjenom prehrane, odnosno, kloni se jela koja su bogata ugljikohidratima. Međutim, nije se lako odreći jela koja su bogata ugljikohidratima, a među njima su i omiljene nam pizze. Srećom postoje i proteinske verzije pizze.
Osim što je kod ove pizze nadjev krcat proteinima, ima i fino, zdravo tijesto od integralnog brašna (možeš ga kupiti gotovo, ali i sama zamijesiti kod kuće – donosimo recept na kraju). Tajni sastojak ove pizze pune proteina: Svježi sir, kremasta alternativa mozzarelli.
Sastojci
• tijesto za pizzu od integralne pšenice (neka odstoji na sobnoj temperaturi sat vremena ako je bilo u hladnjaku)
• 100 g svježeg sira
• 2/3 šalice parmezana, nasitno nariban, plus još malo za posipavanje
• 5 g listića bosiljka, nasjeckani, plus još malo za posipavanje
• 1 žličica naribane kore od limuna, plus 1 žlica soka od limuna
• 3 srednje velike rajčice, narezane na kriške
• 120 g cherry rajčice
• 1 žlica maslinova ulja
• 1/2 žličice meda
• sol i papar
• 1 mala ljutika, nasjeckana
• 800 g rikule
Priprema
1. Pripremi i ispeci tijesto za pizzu (ako nemaš gotovo tijesto, pogledaj recept na kraju) pa prebaci na dasku za rezanje.
2. U sjeckalici miješaj svježi sir dok ne postane gladak, a zatim umiješaj parmezan. Prebaci u zdjelu i dodaj bosiljak i koru od limuna. Nanesi smjesu sira na tijesto od pizze i na vrh stavi rajčice.
3. U velikoj zdjeli pomiješaj ulje, sok od limuna, med, 1/4 žličice soli i 1/8 žličice papra pa umiješaj ljutiku. Dodaj rikulu i pomiješaj. Rajčice pospi salatom od rikule i po želji pospi s još parmezana.
Recept za tijesto za pizzu od integralnog pšeničnog brašna
Sastojci
• 240 g bijelog integralnog brašna
• 180 ml tople vode
• 2 žličice meda
• 1 1/2 žličica instant kvasca
• 1 žličica soli
• 2 žlice plus 1/2 žličice maslinova ulja, podijeljeno, plus još za podmazivanje
Priprema
1. U miješalici opremljenoj kukom za tijesto miješaj brašno, vodu, med, kvasac, sol i 2 žlice ulja dok se tijesto ne počne spajati (oko 2 min). Povećaj brzinu na srednju i miješaj dok tijesto ne postane glatko (4 do 5 min).
2. Premjesti tijesto u lagano nauljenu veliku zdjelu i pokapaj ga s 1/2 žličice ulja. Pokrij plastičnom folijom i ostavi da se diže na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko sat vremena, ili ostavi u hladnjaku do 2 dana.