Ovo sigurno nisi znala! 7 neočekivanih načina na koje ti u kuhinji može pomoći jedan obični limun

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Limun je odličan saveznik tvoga zdravlja, ali i izvrsno pomagalo za mnoge kulinarske trikove
  • Sok ili korica limuna olakšava ili unaprjeđuje pripremu gotovu svih vrsta hrane 
  • Uz sljedeće trikove s limunom priprema jaja, mesa, riže, voća i povrća bit će savršena

Za zdravstvene benefite limuna već odavno znamo. Jačanje imunološkog sustava, antibakterijska svojstva, obilje vitamina C i bogatstvo antioksidanata stavljaju limun u sam vrh najpoželjnijih namirnica. No, kada ih već imaš u hladnjaku, zašto ih onda ne bi upotrijebila i za razne trikove kojima će olakšati i unaprijediti svoja kulinarska umijeća. Evo nekoliko uistinu iznenađujućih upotreba limuna na koje možda nisi računala, a jednom kada ih isprobaš zauvijek će postati dio tvoje kulinarske rutine.

trik Super trik! Evo kako začas možeš iscijediti limun - bez rezanja

Usporava truljenje voća i povrća

Nekoliko kapi limuna može napraviti čuda za avokado, jabuke, banane i oguljene krumpire, budući da kiselina u soku sprječava oksidaciju. Na taj način voće i povrće neće potamniti i odgodit će truljenje. Ovaj trik možeš isprobati sljedeći put kada budeš pripremala voće i povrće ili kad ih budeš htjela poslužiti nasjeckane kao grickalice. 

Sprječava lijepljenje zrna riže

Ne uspijeva ti skuhati rižu bez da se zrnca zalijepe jedni za druge? Uz limun nećeš imati ovih problema. Potrebno je samo dodati nekoliko kapi soka u vodu u kojoj se riža kuha i savršen obrok je spreman. 

Održava smeđi šećer rahlim i vlažnim

Sok nije jedini koristan dio limuna. Zbog odlične vlažnosti korica od limuna u kuhinji može napraviti čuda. Dio korice dodaj u posudicu sa smeđim šećerom čime ćeš spriječiti stvaranje grudica i isušivanje. 

Zelenu salatu čini ponovo hrskavom

Ako je salata pomalo uvela, limun je može ponovo vratiti u život. Kako bi listovi salate ponovo postali svježi i hrskavi, potopi ih u zdjelu u kojoj si pomiješala hladnu vodu i pola šalice limunovog soka, a zatim sve skupa pohrani u hladnjak. Rezultat će te iznenaditi!

Kuhana jaja će ispasti savršeno

Čak i ako ti kuhana jaja uvijek uspijevaju bez puknuća na ljusci, trljanjem ljuske limunom prije kuhanja bit ćeš još sigurnija da će se jaja skuhati bez ikakvih napuknuća. Osim što će limunov sok spriječiti pucanje opne, također će i omogućiti lakše guljenje ove namirnice.  

Life&style Zašto svježa jaja ne trebaju u hladnjak? I koliki je rok trajanja tvrdo kuhanih jaja?

Omekšava meso i čini ga još ukusnijim

Limunov sok nježno razbija proteinska vlakna u mesu zbog čega će se zalogaji jednostavno topiti u ustima. Prije obrade, na meso nakapaj nekoliko kapi limuna i kada budeš uživala u mesnoj deliciji slobodno primijeti razliku. 

Pojačava okus hrane kao alternativa soli

Nekoliko kapi limunovog soka sasvim može transformirati obrok, osvježiti kremasta jela te izbalansirati okuse kod pripreme morske hrane. Limun se pokazuje kao odličan nadomjestak soli uz koji nećeš konzumirati natrij. Odličan je izbor za one koje imaju visok krvni tlak ili žele zdraviji obrok bez žrtvovanja okusa. 

POGLEDAJ ČETVRTU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": CVIJEĆE I TORTA
 

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr