Ovo je dosad najbolji trik kojim možemo produljiti trajnost bananama, a i odgoditi odlazak u dućan

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Banane su sklone ubrzanom sazrijevanju zbog čega trebaju posebnu pažnju
  • Jedno od rješenja je umatanje peteljke grozda u plastičnu foliju, jer se tako sprječava širenje etilena, plina zaduženog za dozrijevanje ploda
  • No, stručnjaci su sada smislili još bolje rješenje koje će nam omogućiti i kupovanje većih količina banana, a tako možda i smanjiti broj odlazaka u trgovine u potrazi za svježim voćem

Dok uzimamo voće s polica dućana kako bismo se opskrbili vrijednim nutrijentimasačuvali naš imunitet u izolaciji, u obzir uzimamo i njegovu trajnost. Znamo da nekim vrstama voća svježinu možemo produljiti u hladnjaku, na primjer, jabukama ili citrusima. No što je s omiljenim bananama, čija čije ubrzano sazrijevanje pa i čak sklonost truljenju zahtijeva posebnu pažnju?

ZANIMLJIVO Znaš li što bi ti se dogodilo kad bi jela dvije banane dnevno?

Banane sazrijevaju tako što peteljke svake voćke proizvode pin etilen koji se potom širi ostatkom ploda kako bi omogućio dozrijevanje.  Na osnovu ove informacije nastala je i jedna od najpopularnijih tehnika u očuvanju svježine banana – omatanje peteljke grozda banana plastičnom folijom. Međutim, iako će ova metoda svakako usporiti truljenje, stručnjaci smatraju kako se na ovaj način ipak omogućuje proizvodnja i širenje etilena pa predlažu još bolje rješenje. Zato, podijeli i vladaj! Svaki plod potrebno je odvojiti, a peteljku tako individualno omotati plastičnom folijom. Ovako spremljene banane mogu ostati svježe više od tjedan dana. 

Kod ovog voća tajming je sve! Budući da se banane ubiru nedozrele, prije ispostave u trgovačke lance u posebnim prostorijama tretiraju se etilenom, koji će ih dovesti do određene točke dozrelosti. U trgovini ćemo tako nailaziti na poprilično zelene banane, one nešto više dozrele ili, ako su na policama duže vrijeme, vjerojatno sasvim zrele s pokojom smeđom točkicom

Isprobaj ovo! 3 ukusna recepta u kojima je glavna zvijezda samo jedan dio banane. Vrijedi isprobati!

Kakve ćemo odabrati, ovisi o njihovoj namjeni. Primjerice, ako imaš u planu napraviti banana kruh sigurno ćeš posegnuti sa sasvim dozrelim bananama koje će osim smeđih točkica imati i nešto podatniju struktura ploda. Takve banane stavit ćeš u košaricu ako ih odlučiš smrznuti, a potom ih u svom blenderu iskoristi kao bazu za određene vrste sladoleda.

Ako banane najviše voliš jesti svježe, onda možeš odabrati manje dozrele čiju svježinu kod kuće možeš održati upravo gore navedenom metodom. Vjerujemo da ćeš uživati u brzom i jednom od najzdravijih međuobroka koje možeš odabrati. 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr