Ovih 8 stvari nikada ne smiješ raditi dok konzumiraš jabučni ocat

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Odavno je poznato da je jabučni ocat prepun zdravstvenih blagodati
  • Međutim, postoji ispravan i pogrešan način upotrebe 
  • U ovom slučaju "pogrešan način" može biti opasan po zdravlje…

Premda se o jabučnom octu uvijek govori u pozitivnom kontekstu te postoje mnoga polja primjene jabučnog octa, neke su informacije o njemu ipak netočne. Naime, svako korištenje jabučnog octa treba biti s oprezom jer previše ove namirnice može biti itekako loše za organizam.

IZ PRVE RUKE Pila sam jabučni ocat svakog jutra, a ovakav rezultat ipak nisam očekivala...

Glavni sastojak ovog octa je naravno jabuka, a u jabuci se nalaže bjelančevine, potrebna vlakna, vitamini A, E, K, C i B skupine, kalij, fosfor i željezo. Polifenoli iz jabuke izrazito dobro utječu na reguliranje razine šećera u krvi. Bogate su i antioksidansima, a ocat ima snagu čistiti i raskidati naslage masti i sluzi, ali i oksidirati krv. 

Međutim, uz brojne blagodati za organizam, kod jabučnog octa, odnosno korištenja, treba pripaziti na sljedeće stvari… 

Uzimaš ga direktno 

Jabučni ocat dolazi s malo kompromisa. S jedne strane može učiniti čuda za tvoje tijelo - od pomoći pri mršavljenju do jačanja zdravlja srca. S druge strane... prilično je grozan. Zato se mnogi odlučuju konzumirati jabučni ocat brzo, nerazrijeđen, a zatim odmah popiju ili pojedu nešto drugo kako bi prikrili gorak okus. Ako je ovo tvoja metoda konzumiranja jabučnog octa, ona zapravo može biti više štetna nego korisna. "Zbog kisele prirode octa riskiraš da te jako iziritira i nanese oštećenje jednjaka i želuca", kaže dr. Matt Weik, vlasnik Weik Fitnessa. „Učini sebi veliku uslugu i uvijek razrijedi ocat u tekućini.“ Voda je vjerojatno jedini ispravan način za razrjeđivanje jabučnog octa. To ne samo da će zaštititi tvoje grlo i želudac od kiseline, već će ga učiniti i ugodnijim za piće. Stručnjaci preporučuju korištenje jednog dijela octa na deset dijelova vode.

Life&style Ocat na tostu: kladimo se da za ovaj kuhinjski trik još nisi čula!

Piješ ga odmah nakon jela

Ako imaš običaj piti jabučni ocat nakon obroka, možda bi trebala promijeniti svoju rutinu. Uzimanje jabučnog octa na prazan želudac zapravo je najbolji način za maksimiziranje njegovih zdravstvenih koristi. Neke namirnice koje jedeš mogu ocat učiniti manje jakim; ispijanje prije nego što jedeš također povećava njegovu sposobnost pomaganja u preradi hrane. Stručnjaci preporučuju da pričekaš oko 20 minuta prije nego pojedeš nešto nakon što uzmeš jabučni ocat, kako bi dala octu da se probavi. 

Udišeš ga

Udisanje nije dobra strategija za uzimanje jabučnog octa. Koliko god jabučni ocat može biti dobar za probavni trakt i srce, može ozbiljno naštetiti tvojim plućima. Zato uvijek trebaš biti oprezna i paziti da ga ne udišeš dok ga piješ. To može uzrokovati peckanje u tvojim plućima.

Uzmi slamku

Čak i kada je razrijeđen, jabučni ocat je i dalje izuzetno kisela tvar. "Zbog vrlo kisele prirode jabučni ocat može oštetiti zubnu caklinu", kaže dr. Caitlin Hoff. Kako bi spriječila da ocat ne ošteti zubnu caklinu, nemoj ga srkati iz čaše (čak i razrijeđenog). Umjesto toga ga pokušaj piti kroz slamku tako da ima što je manje kontakta s desnima i zubima. Elizabeth Abel, licencirana dijetetičarka, nutricionistica i kreatorica freeandabel.com, također preporučuje izbjegavanje pranja zuba najmanje 30 minuta nakon uzimanja jabučnog octa.

DOBRO ZA ZDRAVLJE 4 stvari koje će ti se dogoditi kad ujutro na prazan želudac popiješ vodu

Počela si piti puno octa

Ako je jabučni ocat tako čudesno dobar, što više - to bolje, zar ne? Pogrešno! Previše dobrih stvari obično je problem - jabučni ocat nije iznimka. Posebno ako si tek počela konzumirati jabučni ocat, trebaš paziti da ga ne uzimaš previše. „Dobra je ideja piti malo“, kaže Abel. Na taj ćeš način utvrditi kako tvoje tijelo reagira na to. "Ako izaziva nelagodu ili peckanje u želucu, smanji količinu sve dok ništa nećeš osjećati", sugerira Abel. Uz to, male porcije omogućit će ti da se naučiš na okus. Čak i ako sve ide glatko i ako nemaš poteškoća, nikada ne biste smjeli prelaziti količinu od dvije žlice odjednom. "Čak i kada ga razrijedite u vodi, ograničite unos na dvije žlice kako bi se zaštitila od štetnih ili neugodnih nuspojava", savjetuje Hoff.

Popiješ ga neposredno prije spavanja

Dok je uzimanje jabučnog octa prije jela dobra ideja, uzimanje prije spavanja nije. "Ne preporučuje se uzimanje jabučnog octa prije spavanja zbog mogućnosti da ošteti jednjak," kaže dr. Laura C. Stix, naturopatska liječnica i klinički hipnoterapeut. Čak i ako je ocat razrijeđen, još uvijek može naštetiti jednjaku ako kiselina dođe u kontakt s njim dok ležiš. "Bez obzira na doba dana, ljudi bi trebali ostati uspravni 30 minuta nakon uzimanja - kako bi se osiguralo da nema refluksa i iritacije jednjaka", dodaje Stix.

Uzimaš ga ako imaš Heliobakter pylori

Premda jabučni ocat većim dijelom može ozbiljno poboljšati tvoje probavno zdravlje, postoje i određena stanja u želucu koje će ova kisela tvar samo pogoršati. Na primjer, ako imaš Helicobacter pylori - bakterije povezane s čirom - jabučni ocat (i kiselina koja sadrži) mogu izazvati još više iritacije, upozorava Abel. Ako imaš bilo kakvih nedoumica oko pijenja jabučnog octa, prethodno se posavjetuj s liječnikom.

Stavljaš ga direktno na kožu

Ovu super supstancu možeš koristiti za uklanjanje akni i peruti, ublažavanje opeklina od sunca i za razne druge beauty-dobrobiti. Ali, postoji ispravan i pogrešan način upotrebe jabučnog octa na tvojoj koži. "Bilo da upotrebljavaš jabučni ocat kao toner, za uklanjanje mrlja ili za liječenje infekcija, ključno je da ga razrijediš i smanjiš kontakt s kožom", kaže dr. Caleb Backe, stručnjak za zdravlje i dobrobit tvrtke Maple Holistics. „Dugotrajno izlaganje jako kiselom octu može zapravo uništiti stanice kože, erodirati kožu i čak te ostaviti sa polu-trajnim kemijskim opeklinama.“ Jedan dio octa na osam ili deset dijelova vode uobičajena je preporučena količina. 

Posjeti Miss7.24sata.hr