Life&style

Ocat na tostu: kladimo se da za ovaj kuhinjski trik još nisi čula!

  • Osim što je genijalan začin, ocat je i sjajno sredstvo za čišćenje, to znamo
  • Neki trikovi kako nam ocat pomaže u kućanstvu su poznati
  • A neke tek otkrivamo i doista su revolucionarni

Međutim, to nije sve. Postoje neki fenomenalni „kućanski trikovi“ s octom – donosimo izbor najboljih, a za neke gotovo sigurno nikada nisi čula! Uostalom, iskušaj sama – isplati se! 

Možda vas zanima Imamo recept za genijalan sprej od 4 sastojka kojim možeš očistiti baš sve u kući! Rubrika Life&style Life&style

1. Odčepljivanje odvoda

Začepljen ti je odvod u sudoperu i nemaš ga s čime očistiti? Uzmi običan bijeli ocat te sodabikarbonu. U začepljeni sudoper ulij šalicu octa te oko pola šalice sodabikarbone. Kad se prestane pjeniti – i kad mješavina otiđe u odvod – jednostavno isperi sudoper vrućom vodom.  

2. Čišćenje ostataka ljepila 

Mrziš kad nešto odlijepiš, a ostane ružna mrlja od ljepila? Onda jednostavno uzmi malo octa, pošpricaj po ostacima ljepila te obriši krpom – i gotovo! 

3. Neugodan miris u kanti za smeće 

Tvoja kanta za smeće miriše kao da je unutra nešto krepalo - premda je prazna? Rješenje je jednostavno: uzmi komad tosta (može i kruha) te ga dobro natopi octom. Stavi ga preko noći na dno kante. Kad sljedeći dan izvadiš tost iz kante, neugodan miris će nestati. 

4. Univerzalno sredstvo za čišćenje

Ako su ti dosadila razna sredstva za čišćenje, napravi svoje. Uzmi bocu s raspršivačem, ulij trećinu octa, nekoliko kapi deterdženta za posuđe te dopuni do vrha vodom – i dobila si sjajno i sigurno sredstvo za čišćenje za kuhinju i kupaonicu.  

5. Sredstvo protiv mušica 

Na voću se stalno sakupljaju dosadne vinske mušice? Stavi malo jabučnog octa u čašu. Prekrij čašu prozirnom folijom te napravi nekoliko rupica na njoj. Mušice će ući, ali neće izaći. 

Možda vas zanima Kolegica ti je postala prijateljica? Sve zamke prijateljstava na poslu i kako ih izbjeći Rubrika Život Život

6. Glačanje odjeće

Ako želiš na brzinu „izglačati“ zgužvanu majicu, onda uzmi bocu s raspršivačem te ulij unutra četvrtinu octa te tri četvrtine vode. Zatim poprskaj time majicu obješenu na vješalici. Pričekaj da se posuši – i bit će manje zgužvana! 

7. Za trajnije cvijeće 

Mrziš kad ti cvijeće u vazi uvene za dan ili dva? Ako dodaš malo octa u vodu za cvijeće, puno će duže trajati. 

8. Čišćenje tave 

Ako su se na tavi nakupile mrlje koje se ne mogu oprati, ocat je idealno prirodno rješenje. Ulij u tavu šalicu octa i šalicu vode, ugrij te ostavi da vrije oko 5 minuta. Nakon toga će tvoja tava biti kao nova! 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0