Ovih 6 stvari u tvom domu moraš mijenjati puno češće nego što misliš

Instagram/Jenlyn Rodriguez
Vidi originalni članak
  • Iako se neke stvari čine sasvim novima, morala bi ih baciti
  • Razlozi su različiti - ili se nakrcaju bakterijama ili im istječe rok trajanja
  • Recimo, jesi li znala svako koliko bi trebala provjeriti svoj ormarić sa začinima?

Postoji nekoliko stvari i predmeta u kućanstvu koje s vremena na vrijeme trebamo zamijeniti. Razlozi za to su različiti – ponekad je to neočekivana količina prljavštine, drugi puta rok trajanja i tako dalje. Međutim, za neke stvari – koje svi imamo kod kuće – ne znamo da treba toliko često (ili se jednostavno ne sjetimo) zamijeniti ih novima, a ovo je šest najčešćih… 

1. Spužvice za posuđe 

Istraživanja su pokazala da su kuhinjske spužvice dom za desetke bakterijskih mikroorganizama. Stoga ih često treba kompletno zamijeniti. Kako ne bi stalno trebala kupovati nove, možeš staviti malo korištene u stroj za pranje rublja (na 60 stupnjeva). Spužvice koje koristiš za pranje posuđa možeš kasnije koristiti u kupaonici za pranje umivaonika te im tako produljiti rok trajanja. 

2. Začini 

Začini traju vječno! Da – i ne. Mljeveni začini mogu – osobito ako su nepravilno skladišteni – izgubiti „snagu“ nakon nekoliko mjeseci. Zbog toga je najbolje kupiti nemljevene začine – koje ćeš samljeti po potrebi. Općenito trebaš razmisliti koliko ti začina treba. Radije kupuj svježe umjesto da gomilaš razna pakiranja. 

Life&style Pronašli smo detalje za kuću do 119 kuna koji će u tvoj dom donijeti ljeto

3. Make-up i kremice

Make-up i losioni imaju ograničen rok trajanja koji je obično napisan na pakiranju. Losioni i kreme u okruglim posudicama traju oko šest mjeseci. Važno je da se u njih ne ušuljaju bakterije: koristi ih isključivo s opranim rukama. Kreme je najbolje uzimati iz posudica s pomoću plastične žličice pa onda staviti na ruke i dalje koristiti. 

4. Tenisice za trčanje 

S tenisicama za trčanje je slična situacija kao i s autogumama: kako bismo bile sigurne, treba ih redovito mijenjati. Naravno da kod tenisica nije uvijek riječ o težini i veličini trkača, nego o terenu po kojem trčimo. Osim toga, tko češće trči, logično je da brže troši tenisice. Gruba procjena je da tenisice za trčanje izdrže 700 do 1000 kilometara. Ako redovito trčiš, to ćeš relativno brzo istrčati – ali, investicija u nove tenisice definitivno se isplati. 

5. Četkica za zube 

Koliko često se treba mijenjati četkica za zube? To si pitanje postavlja puno ljudi. Većina stomatologa preporučuje svaka tri mjeseca promijeniti četkicu. To je okvirna preporuka. Naime, ovisi i o tome kako i koliko često se netko koristi četkicom. Ako vidiš na četkici tragove istrošenosti (poput nagnutih čekinja), zamijeni je. 

PAUKOVA MREŽA U ovoj prostoriji u domu živi najviše paukova, a postoji i razlog zašto je to tako...

6. Krema za sunčanje 

Kod kreme za sunčanje vrijedi sljedeće: koristi je jednu sezonu i potom je baci! Naime, vremenom se smanjuje njeno zaštitno djelovanje. Dakle, jednostavno prije svake ljetne sezone nabavi novu kremu za sunčanje. 

Posjeti Miss7.24sata.hr