Life&style

U ovoj prostoriji u domu živi najviše paukova, a postoji i razlog zašto je to tako...

  • Nedavno provedeno istraživanje otkrilo je u kojoj prostoriji u našim domovima boravi najviše kukaca  - i koliko ih uopće u prosjeku ima
  • Paukova u kući ima tijekom cijele godine, ali dolaskom hladnijih dana i početkom sezone grijanja, i oni se više zavlače u kuće
  • Paukove nemojte ubijati, a uostalom narodno vjerovanje kaže - pauke nije dobro ubijati jer to vodi nesreći u ljubavi

Znanstvenici su za potrebe istraživanja proučavali 10.000 različitih vrsti insekata iz 50 različitih kuća. Došli su do sljedećeg rezultata: naime, u prosječnoj kući živi oko 50 različitih vrsta insekata. Neželjeni gosti preferiraju kuhinju i dnevnu sobu. Pauci se uspješno prilagođavaju mjestu i temperaturi, ali istraživanje je pokazalo da ipak više vole boraviti u određenim prostorijama u kućama i stanovima. A glavni razlog za to je obilje insekata, a za njih to znači - obilje hrane.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Zašto je to tako?

Znanstvenici smatraju da se insekti jako dobro osjećaju na tepihu. Također su otkrili da na broj kukaca u domovima ne utječu biljke ili kućni ljubimci. Nažalost, učestalije čišćenje također ne pomaže u borbi protiv buba. Paukova u kući ima tijekom cijele godine, ali dolaskom hladnijih dana i početkom sezone grijanja, i oni se više zavlače u kuće. S jedne strane dobro ih je imati jer hvataju dosadne kukce, a s druge strane mnogi ih se žele riješiti jer svaki ugao zaposjednu mrežama, a i - morate se složiti - nisu baš najugodnije društvo.

Možda vas zanima Pronašli smo "it" komad sezone idealan za krizme, maturalne večeri i vjenčanja! Rubrika Moda Moda

Iako će se rađe zavući u kutke kuće u kojima se najmanje boravi, pošto brojni insekti biraju dnevnu sobu i kuhinju, za njima će krenuti i pauci. Pripremit će zamku za insekte i čekati da se upletu u njihovu mrežu. Ubijanjem paukova nećete riješiti problem jer sve dok ima insekata po kući, bit će i paukova koji ih love. Možete češćim čišćenjem, usisavanjem i redovitim uklanjanjem ostataka hrane i mrvice kojim se hrane insekti, ublažiti njihovo prisustvo, ali teško da ćete ih se zauvijek riješiti. Uostalom, narodno vjerovanje kaže - pauke nije dobro ubijati jer to vodi nesreći u ljubavi.

Dakle, ipak ćemo se morati pomiriti s činjenicom da su nam paukovi sustanari. Uostalom – i oni trebaju dom! 

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0