Ovdje je recept za najukusniju, osvježavajuću i malo drugačiju salatu od krastavaca. Hoćeš li ga isprobati?
- U ljetnim mjesecima sklonije smo laganijim jelima poput salata
- Donosimo ti recept za vrlo jednostavnu osvježavajuću salatu od krastavaca
- Čar okusa ove salate ne krije se u sastojcima, već u tehnikama pripreme
S dolaskom toplijih dana sklonije smo laganijoj hrani pa se tako na našem meniju nerijetko nađu osvježavajuće salate. Ovoga puta otkrivamo ti recept za jednostavnu, ali iznimno ukusnu salatu od krastavaca. Sve što će ti biti potrebno za nju su krastavci čiju količinu odabereš po želji, sol i papar. Kada si pročitala sastojke zasigurno ti je kroz glavu prošla misao "Hm, pa ovo se ne doima kao neki spektakl okusa", no prava mudrost krije se u samom načinu pripreme.
Ključ okusa je u tehnici pripreme
Naime, krastavce ćeš nakon što ih opereš trebati lagano namlatiti batom za meso. Da, dobro si pročitala! Razbijanje krastavaca je tehnika koja se koristi u pripremi popularne kineske salate od krastavaca (Pai huang gua). Lagano drobljenje krastavaca stvara oštre rubove koji upijaju umake koje koristiš, a različiti oblici i veličine daju teksturalni kontrast u svakom zalogaju.
Krastavce možeš zdrobiti na dva načina, a prvi je taj da ga lagano istučeš batom za meso te potom nožem izrežeš na komadiće. U drugom slučaju postupak je zapravo obrnut te prvo trebaš krastavac izrezati na četvrtine ili kockice te staviti u plastičnu vrećicu za zatvaračem. Potom uz pomoć valjka ili bata lagano lupkaj po vrećici kako bi razmrvila narezane krastavce.
Zašto je važno posoliti krastavce?
Druga važna stavka u pripremi ova salate je način na koji soliš krastavce. Na nasjeckane krastavce stavi jednu žličicu soli i ostavi ih 30-ak minuta kako bi se opustili. Kada se ukloni suvišna voda uvidjet ćeš da su krastavci postali ne samo hrskavi, već i mesnati. Nadalje, izdvoji ih u posebnu zdjelu te im dodaj još 1/4 žlice soli i 3/4 žlice papra. Na prvi pogled, možda misliš da ovaj recept zahtijeva previše soli i papra, ali najveći dio soli koristi se za uklanjanje vlage iz krastavaca tijekom koraka isušivanja, dok preostala sol pomaže pri umanjivanju kiselog okusa.
Sastojci kojima možeš oplemeniti okus
Kako bi dodatno oplemenila ovu salatu možeš joj dodati i 1/4 šalice vinaigrettea, odnosno preljeva od ulja i octa koji je upotpunjen začinskim biljem. Naravno, možeš napraviti svoju verziju poznate kineske salate pa ju u tom slučaju trebaš začiniti s umakom od soje i sezamom, a sjajno se slaže i uz crveni luk. Ovako pripravljenu salatu možeš pohraniti u frižideru naredna dva dana prije nego prestane biti pogodna za konzumaciju.