Oprez, ovih 5 vrsta povrća ne smiješ jesti sirove, jedno s posebno iznenađuje

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Stalno slušamo kako svaki dan trebamo jesti puno voća i povrća
  • Međutim, u nedostatku vremena za kuhanje ili neku drugu (dugotrajnu) termičku obradu, najradije nešto zgrabimo i pojedemo sirovo 
  • Ali, ako ćeš ove sorte povrća jesti sirove, to može imati zdravstvene posljedice za tebe 

Zapravo, čak i dok kuhamo rado gricnemo komad paprike, rajčice, korabice, mrkve ili nekog drugog povrća. Sirovo povrće jest zdrava grickalica, ali kod konzumacije sljedećih sorti trebaš biti oprezna…

Krumpir 

Osim što je sirovi krumpir katastrofalno lošeg okusa, ne bi ga ni u kom slučaju trebala jesti sirovoga. Naime, sirovi krumpir sadrži solanin – otrovni kemijski spoj. Doduše, malo ga je u krumpiru pa nije opasan po život. Međutim, jedenje sirovog krumpira može izazvati mučninu, proljev, vrtoglavicu te čak i halucinacije. Zagrijavanjem pada udio solanina te je krumpir dobro podnošljiv. 

Patlidžan 

Patlidžan, jednako kao i krumpir, sadrži solanin koji u većim količinama može biti otrovan za tijelo. Tek kad se termički obradi onda patlidžan nije više otrovan te je podnošljiv za tijelo. Neki ljudi mogu – bez da to znaju otprije – imati alergiju na solanin. Tako će se simptomi još pogoršati. 

Prehrana za raspoloženje Sretna hrana: 7 zdravih namirnica koje će te odmah usrećiti - brže od slatkiša!

Grah 

Svejedno radi li se o kidney grahu ili trešnjevcu: grah se ne smije jesti sirov. Naime, sadrži otrovnu bjelančevinu fitohemaglutinin - koja u visokoj koncentraciji izaziva mučninu, proljev i grčeve u želucu. Naravno, kad se skuha, može se jesti bez problema. 

Rabarbara 

Ovdje je riječ prvenstveno o listovima rabarbare. Sadrže visoku koncentraciju oksalne kiseline koja može izazvati žgaravicu, mučninu i proljev. Zbog toga je jako važno ukloniti i najmanji listić sa stapke prije nego dalje pripremaš rabarbaru. 

Špinat 

Špinat je enormno zdrav, ali ga obavezno prije skuhaj iako ćeš često naići na recepte salata sa svježim špinatom! Naime, sirovi listovi također sadrže oksalnu kiselinu koja ograničava apsorpciju kalcija te pogoduje nastanku bubrežnih kamenaca. Oksalna kiselina nestaje kuhanjem. 

Ljepota Ova hrana te dokazano čini ljepšom! Evo kako je jesti da bi postigla najbolji učinak

Posjeti Miss7.24sata.hr