Obožavaš lubenice? Onda obavezno moraš isprobati ovih 5 osvježavajućih recepata
- Kad kažeš riječ ljeto, sigurno ti na pamet padne i lubenica! Obožavateljice ove namirnice su na pravom mjestu
- Donosimo ti odlične ideje za jednostavne recepte u kojima glavnu riječ vodi upravo ovo omiljeno ljetno voće
- Od osvježavajuće salate, sve do limunade. Pogledaj kojih se to pet jednostavnih recepata našlo na našem popisu
Lubenica je jedna od onih namirnica koja daje svježinu svakom jelu s kojim se kombinira, a ono što je najvažnije - jeftina je i lako dostupna. Kako ti ne bi dosadila tijekom narednih ljetnih mjeseci, u nastavku ti donosimo pet zanimljivih i jednostavnih recepata za ukusna jela, deserte i napitke od lubenice:
1. Salata od lubenice s feta sirom i rukolom
Ako tijekom toplih ljetnih dana poželiš pojesti osvježavajuću salatu, imamo sjajnu ideju za tebe. Salata od lubenice s feta sirom i rukolom idealna je za osvježenje, jednostavno se priprema i odlično se slaže uz meso s roštilja.
Sastojci sa salatu: pola manje lubenice, limunov sok, 100 g feta sira, listići svježe mente i rukola
Postupak pripreme: Rashlađenoj lubenici izvadi koštice, nareži je na kockice i stavi u dublju posudu. Narezanu lubenicu pokapaj limunovim sokom, a potom je pospi komadićima feta sira, svježe metvice i rukole. Posluži odmah ili ostavi u hladnjaku, ali ne predugo.
2. Granita od lubenice
Granita je naziv za ledeni desert koji se priprema od šećernog sirupa i leda. Dakle, voda i šećer su baza granite, a upotpunjuje se s okusima po želji. Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice.
Sastojci za granitu: 1 kilogram lubenice, sok od 2 limete i 2 žlice šećera
Postupak pripreme: Lubenici izvadi koštice, nareži je na manje komade i pomiješaj u blenderu sa sokom od limete i šećerom. Sve namirnice miksaj dok ne dobiješ ujednačenu tekuću smjesu. Tekuću smjesu ubaci u kalup, prekrij plastičnom folijom i stavi u zamrzivač na tri sata. Zamrznutu granitu 'struži' vilicom dok je ne pretvoriš u malene kristaliće, a potom je serviraj u malim zdjelicama ili čašama.
Izgleda da cijelo vrijeme jedemo lubenicu na pogrešan način - kako se zapravo pravilno jede?
3. Limunada s lubenicom
Limunada od lubenice, popularnog naziva "lubenada", kratak je, jednostavan i brz recept idealan za ljetno osvježenje. U nastavku ti donosimo recept za 10 osoba u kojem ćeš uživati s društvom.
Sastojci za "lubenadu": 800 grama lubenice, 700 ml obične vode, 100 ml svježe iscijeđenog soka od limete, listići svježe mente i 100 g šećera
Postupak pripreme: U jednu posudu dodaj šećer i 100 ml vode te ih lagano zagrijavaj dok se šećer ne rastopi. Taj slatki sirup pomiješaj sa svježe iscijeđenim sokom limete i preostalom vodom. Lubenicu izmiješaj u blenderu, a dobiveni sok pomiješaj s limunadom, kockicama leda i listićima svježe mente. Živjela!
Kako odabrati najfiniju lubenicu? Uz ove trikove nema šanse da pogriješiš...
4. Tropska salsa od lubenice
Salsa od lubenice je jedan od najzanimljivijih recepata s ovim ljetnim voćem. Lubenica će klasičnoj salsi dati dodatnu svježinu i finu aromu.
Sastojci za salsu: pola lubenice, 2 krastavca, 1 glavica ljubičastog luka, 1 ljuta papričica, 2 žlice nasjeckanog lišća korijandra 1 žličica nasjeckanog svježeg peršina, sok od limete
Postupak pripreme: Sve sastoje nareži na kockice, izmiješaj u posudi, posoli i popapri. Prekrij ih folijom i ostavi da se hlade 30 minuta. Salsu možeš jesti uz tortilla čips.
5. Smoothie od lubenice i jagoda
Popularni smoothie jedan je od omiljenih tekućih obroka koji će te osvježiti tijekom ljetnih mjeseci, ali i nahraniti zdravim kalorijama, vitaminima i mineralima. Mi ti predlažemo ljetni miks od lubenice i jagoda koji ćeš obožavati.
Sastojci za smoothie: 2 šalice lubenice nasjeckane na kockice, 1 šalica zaleđenih jagoda, 1 narezana i zaleđena banana, 50 ml bademovog mlijeka, med, agavin sirup ili stevija po želji
Postupak pripreme: Bademovo mlijeko ulij u blender i dodaj mu komadiće lubenice, jagode i bananu te dobro izblendaj. Dobivenu smjesu zasladi medom ili nekim drugim sladilom po želji i dalje miksaj dok ne postane glatka. Serviraj odmah!