Nije dovoljno isprati je pod mlazom vode - ovo je pravilan način za oprati salatu, a evo kako ćeš je osušiti

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Zelenu salatu, bila ona zapakirana ili ne, prije konzumacije nužno je dobro oprati kako bi se uklonile bakterije i nečistoća
  • Nije ju dovoljno samo isprati pod slavinom već se preporučuje temeljitije pranje
  • A kako je uspješno možeš posušiti uz pomoć kuhinjske krpe i plastične vrećice otkrivamo ti u nastavku

Zelena salata mnogima je nezaobilazni dio obroka jer je tako zdrava, a istovremeno vrlo jednostavna za pripremu. Ipak, prije nego što navališ na svoju salaticu, stručnjaci napominju kako ju je potrebno dobro oprati budući da na sebi može skupljati bakterije koje kasnije mogu napraviti pravi dar-mar u našem organizmu.

Možeš oprati salatu čim dođeš kući iz prodavaonice ili pričekati da je opereš netom prije obroka u kojem ju namjeravaš konzumirati. Nema pogrešnog odgovora pa se na kraju sve svodi na osobne preferencije. Ako si ljubiteljica salata koje se pripreme na brzinu, onda bi unaprijed mogla oprati i nasjeckati salatu te je u posebnom spremniku držati u frižideru kako bi bila spremna za konzumaciju. Ovako skladištena može potrajati i do tjedan dana.

Tvoje zdravlje Doznaj što će se dogoditi tvom tijelu ako svaki dan uz obrok pojedeš salatu

Trebamo li oprati i zapakirane salate?

U trgovinama možemo naići i na zapakirane salate na kojima piše da su već oprane pa mnogi postavljaju pitanje trebaju li i oni to učiniti nakon kupovine iste. Odgovor je da! Bez obzira na to što pakiranje tvrdi, salata koja je prethodno oprana možda neće biti tako čista koliko misliš. Stoga je sigurnije oprati ju ponovno kako bi bila sigurna da nema zaostalih tragova kemikalija i nečistoća.

miss kuha 3 super recepta: nimalo dosadne, ukusne salate zdrav su obrok koji možeš spraviti za 20-ak minuta

Nije dovoljno isprati je ispod slavine...

Kada govorimo o pranju salate, bez obzira bila li to glavica ili ona koje je već prethodno nasjeckana, nije dovoljno samo je isprati ispod mlaza hladne vode. Znatno bolje rješenje jest da napuniš sudoper hladnom vodom te u njega potopiš odvojene listove salate. Naravno, trebaš pripaziti da je tvoj sudoper savršeno čist, a kako to pravilno učiniti možeš se prisjetiti ovdje. Druga opcija jest da jednostavno koristiš veću zdjelu te nju staviš u sudoper i napuniš hladnom vodom te u nju namočiš izdvojene listove salate.

LIFESTYLE Mljac! 3 jednostavna recepta za prefine salate s tjesteninom

Trik za brže sušenje

Ostavi listove da plutaju najmanje 10 minuta u vodi. Dok se natapaju prljavština i pijesak će pasti na dno sudopera ili zdjele. Potom izvadi listove iz vode te ih protresi kalo bi se riješila viška vode. Na tržištu postoje i određeni uređaji (tzv. spinneri) koji pomažu da se salata brze osuši, no ako ga nemaš, ništa zato. Postoji trik koji je jednako uspješan, a sve što trebaš je listove salate zamotati u kuhinjsku krpu (ili više njih, ovisno o količini salate) i staviti u plastičnu vrećicu koju trebaš dobro zavezati na rubovima. Potom dobro zavrti vrećicu, vrteći je oko ruke. Tko bi rekao da čišćenje salate možemo uključiti i u tjelovježbu! Zbog pokreta će voda skliznuti s lišća i natopiti tkaninu.

Posjeti Miss7.24sata.hr