Neraspoložena, s čestim glavoboljama i lako se debeljaš? Možda ti nedostaje ovog minerala

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Zdravstvene neugodnosti poput glavobolje, nesanice, PMS-a, lošeg raspoloženja uzrok mogu imati u nedostatku magnezija
  • Ovaj mineral zaslužan je za odvijanje više od 300 kemijskih procesa u tijelu
  • U svoj jelovnik bi trebala uvrstiti masniju ribu, bademe, indijske oraščiće, avokado....

Ponekad te muče zdravstvene neugodnosti poput bolova u zglobovima, nesanice, pada raspoloženja i energije? Iako ovi simptomi nisu alarmantni mogu ti uvelike narušiti kvalitetu života. Ponekad ih uzimamo zdravo za gotovo i prihvaćamo kao iritantne suputnike koji nam otežavaju svakodnevicu. Međutim, to nikako ne bi trebao biti slučaj, posebno kada znanstvenici kažu da uzrok ovim boljkama može biti i nedostatak magnezija.

 

Magnezij je mineral ključan za odvijanje više od 300 važnih kemijskih procesa u tijelu. Omogućava nam pretvaranje hrane u energiju, pomaže proteinima u izgradnji mišića, regulira naš živčani sustav, usporava starenje. Zaista je mnogo razloga da hranu bogatu ovim mineralom uvrstiš u svoju prehranu, i to ne samo zbog usporavanja starenja, opskrbe tijela energijom ili boljeg sna. 

Pomaže u borbi s depresijom

Studije su pokazale da konzumiranje 450 mg magnezija na dan može poboljšati raspoloženje.

Life&style Ma kakva siječanjska depresija – evo čemu se baš trebaš veseliti!

Protuupalni učinak

Upalni procesi u tijelu često su uzrok mnogih bolesti a mogu dovesti do ubrzanog starenja i pretilosti. Osiguravajući dostatne količine magnezija u organizmu svoje tijelo održavat ćeš zdravim i smanjiti rizik od debljanja. Protuupalna svojstva magnezija također će pomoći u uklanjanju bolova u zglobovima, liječenju migrena pa čak i PMS-a. 

Bolji san

Magnezij regulira neurotransmitere koji povezuju živčani sustav i mozak i tako mogu potaknuti osjećaj smirenosti u tijelu. Ovaj mineral ima utjecaja i na hormon melatonin koji je odgovaran za tjelesne cikluse poput spavanja. Radi se o posve prirodnom lijeku protiv nesanice, bez negativnih nuspojava!

Life&style Ako imaš problema sa spavanjem, ove namirnice će ti pomoći da lakše zaspeš

Uz odlične benefite, magnezij se pokazuje još odličnim za snižavanje krvnog tlaka i općenito pomađe skladnom funkcioniranju organizma. 

Ako si odlučila povećati unos ovog moćnog minerala, najbolje bi bilo da posegneš za hranom koja obiluje magnezijem. U meni svakako uvrsti masniju ribu, bademe, indijske oraščiće, avokado, špinat, bundevu, sjemenke bundeve i tamnu čokoladu (s najmanje 70% kakaa). 

U slučaju da ti je lakše pojačati unos magnezija uz pomoć suplementa iz ljekarne, prije konzumiranja posavjetuj se s liječnikom.  

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr