Maslac ne mora biti u hladnjaku - saznaj koliko dugo može ostati svjež na sobnoj temperaturi

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Postoji li itko tko se nije maestralno iznervirao kad pokušava onako tvrdi maslac, iz hladnjaka namazati na kruh?
  • Pa, navodno ga ni netrebamo čuvati u hladnjaku, usprkos preporuci na pakiranju
  • Naravno, u tom će mu slučaju rok trajanja biti nešto kraći, ali spasit će nam dosta živaca i vremena

Znaš onaj osjećaj kad si gladna kao vuk ili ti se užasno žuri, a maslac se neda razmazivati jer ga nisi na vrijeme izvadila iz hladnjaka? Također, za mnoge recepte potreban nam je meki maslac pa isto moramo smišljati kako da ga na brzinu rastopimo (nadamo se da ti nije već eksplodirao u mikrovalnoj pećnici). Dakle, neko vrijeme držimo maslac na sobnoj temperaturi „da popusti“. Ukratk, svih tih muka ne bi bilo da ga ne držimo u hladnjaku. Pa ni ne trebamo, kažu stručnjaci, ali koliko dugo smijemo držati maslac izvan hladnjaka, a da se ne pokvari?

SAVJETI Ako se riješiš ovih 6 stvari u kuhinji ćeš imati dvostruko više prostora!

via GIPHY

Dodir sa zrakom

Maslac se često proizvodi od pasteriziranog mlijeka. To sprječava nastanak bakterija te se tako produžuje rok trajanja namirnice. Velika količina masnoće (u normalnom slučaju više od 80 posto) također otežava bakterijama da se nasele na maslacu. Premda proizvođači preporučuju da se maslac stalno drži u hladnjaku, moguće ga je držati i izvan hladnjaka. Za to su najbolje posebne zrakonepropusne posude jer se zbog dodira sa zrakom maslac brzo kvari.

ZDRAVI NAPITAK Tijelo će ti biti vrrrlo zahvalno ako u čaj dodaš maslac

10 dana izvan hladnjaka

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) tvrdi kako se maslac može čuvati neko vrijeme izvan hladnjaka ako je minimalizirana opasnost od kvarenja zbog oksidacije. John Bruhn, stručnjak za mliječne proizvode sa Sveučilišta California, kaže da se posoljeni maslac može držati izvan hladnjaka do 10 dana. Međutim, to jako ovisi o sobnoj temperaturi. 

Ljeti se ne preporučuje čuvati maslac izvan hladnjaka – temperature su visoke i maslac će se brzo pokvariti. Na temperaturama iznad 21 stupnja maslac treba svakako držati u hladnjaku. Ali zimi, kad pečeš kolačiće, možeš mirne duše neko vrijeme ostaviti maslac u hladnoj prostoriji. 

via GIPHY

Trik kako na brzinu omekšati maslac

S ovim trikom nećeš trebati čekati da se maslac sam od sebe omekša na sobnoj temperaturi – a ne treba ti ni mikrovalna pećnica! Sigurno i tebe živcira kad si ujutro gladna, žuri ti se, a ne možeš namazati maslac na kruh? Ako imaš mikrovalku, to ti neće biti problem, ali što ako je nemaš? Naravno, ostaviti maslac da sam omekša na sobnoj temperaturi predugo traje. 

miss7 kuha U vodu za tjesteninu treba doliti ulje, a kuhano jaje isplahnuti vodom? 5 najčešćih zabluda u kuhinji i pravi odgovori

Dakle, treba ti staklena posuda (koja je nešto šira od komada maslaca koji treba omekšati). U posudu ulij vruću vodu i ostavi da tamo stoji nekoliko minuta. Tako će se ugrijati staklo. Potom izlij vodu te stavi posudu preko maslaca. Nakon nekoliko minuta će maslac ispod nje postati fino mekan.

Posjeti Miss7.24sata.hr