Maslac, margarin? Ne, ovo ulje najbolje je za pečenje kolača, keksa i drugih slastica
- Za pečenje kolača koristiš isključivo margarin ili maslac?
- Znaš li da postoji zdravija alternativa maslacu kod pečenja?
- Ove vrste ulja najbolje su za spravljanje kolača i ostalih pečenih slastica
Oprez, hobi-slastičarke! Kad ćeš sljedeći puta planirati ispeći neki kolač, trebaš uzeti u obzir sljedeće: za sljedeći recept koristi jestivo ulje umjesto maslaca. Osim što će tijesto biti prhkije, treba ti tek oko 80 posto količine maslaca – pošto ulje sadrži manje vode. Pri tome moraš paziti na koje ćeš se ulje odlučiti - ova vrsta ulja je sjajna za kolače, kekse & Co.!
Repičino ulje
Prešanjem sjemenki uljane repice dobiva se repičino ulje. Osim što je izvrsno za topla jela, sjajno je i za hladna. Svojim neutralnim okusom savršeno je za pečenje. Na primjer, možeš 100 g maslaca ili margarina zamijeniti sa 90 mililitara repičinog ulja. I ovo ulje ima puno zdravstvenih benefita: bogato je vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama, kao i nezasićenim masnim kiselinama koje mogu spriječiti bolesti krvožilnog sustava.