Kuhinjski mit: Jednom zauvijek otkrivamo smiju li se gljive prati prije pripremanja
- Gljive se mogu u svakodnevnoj kuhinji upotrijebiti na razne načine
- Sjajne su u umaku uz tjesteninu, u salati, s kajganom, na roštilju… I fenomenalnog su okusa
- Međutim, pereš li ti ili tek čistiš gljive prije spravljanja?
Rajčice, jabuke, salata i sl.: nema sumnje da se te namirnice prije spravljanja stavljaju pod tekuću vodu. Ali, što je s gljivama? Pranje ne dolazi u obzir, zar ne? Šampinjoni i druge sorte gljiva – zbog svoje „spužvaste konzistencije“ – upiju puno vode i postanu gnjecave. Dakle, ili ih uopće ne čistimo ili samo s pomoću četkice skinemo najgrublju prljavštinu. Međutim, je li to doista točno i ispravno?
Trebaš li prati gljive?
Više eksperimenata koje je provela ekipa iz „Serious Eats and Cook's Illustrated“, pokazali su zanimljiv preokret. Oni su izvagali gljive dok su bile neoprane, a zatim u opranom stanju te su usporedili rezultate. Iznenađujuće su došli do zaključka da oprane gljive nisu bile teže.
Dakle, ako ih kratko opreš od zemlje i prljavštine, to ne znači da će se gljive odmah napuniti s velikom količinom vode. Ali, metodu čišćenja gljiva ipak ćemo prepustiti tebi. Ako gljive nakon čišćenja pržiš u tavi, nije strašno ako nisu sto posto čiste. Međutim, ako spravljaš cijelo pakiranje gljiva, naravno da je brže da ih sve opereš u zdjeli, a ne da svaku posebno četkaš.