Kolač od jabukovače s finim preljevom od maslaca mogao bi postati slatki jesenski hit
- Kolači od jabuka zauzimaju visoko mjesto na ljestvici slastica kod pravih sladokusaca
- Jedan od razloga jest da je jabuka tako 'jednostavna' namirnica, a opet se može pripremiti na brojne načine
- Ovaj kuglof od jabuka, s dodatkom cidera, je sočan i vlažan, nježno začinjen i prepun okusa jabuke
Kuglof od jabuka sa ciderom, ili jabukovačom – mmmh, već na sami naziv nam idu sline i zamišljamo sočan, slakasto-kiselkasti kolač. Ovaj je kuglof poput prevelike verzije vlažne, sočne i meke krafne, nježno začinjen mrvicama i glazurom od smeđeg maslaca. Zvuči ukusno? I jest…
Sastojci:
Za kuglof:
• 2 slatke jabuke (kao što su Honeycrisp ili Pink Lady) - oguljene, očišćene i nasjeckane
• 360 ml jabučnog cidera tj. jabukovače
• 300 g višenamjenskog brašna
• 1 ½ žličica praška za pecivo
• 1 žličica soli
• ½ žličice sode bikarbone
• ¼ žličice mljevenog cimeta
• ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
• 110 g neslanog maslaca, sobne temperature
• 150 g granuliranog šećera
• 100 g svijetlosmeđeg šećera
• 3 jaja, sobne temperature
• 60 ml biljnog ulja
• 120 ml punomasnog mlijeka
• 2 žličice ekstrakta vanilije
Preljev
• 2 žlice neslanog maslaca
• 250 g šećera u prahu
• 2 punomasnog mlijeka, plus još po potrebi
• sol
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 180° C. Premazati kalup za pečenje s malo maslaca.
2. U posudi pomiješaj jabuke i jabukovaču. Pusti da zavrije, zatim smanji te kuhaj na laganoj vatri dok jabuke potpuno ne omekšaju, 8 do 10 minuta. Zgnječi jabuke gnječilicom za krumpir ili vilicom, a zatim nastavi kuhati smjesu dok se ne reducira na 1 šalicu (oko 250 ml). Makni s vatre i ostavi sa strane da se ohladi.
3. U zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić. Ostavi po strani.
4. U zdjeli samostojećeg miksera opremljenog nastavkom s lopaticom, lagano miksaj maslac, granulirani šećer i smeđi šećer na srednjoj brzini dok ne postane svijetlo i pjenasto, oko 5 minuta. Umuti jedno po jedno jaje. Umiješaj ulje.
5. U ohlađenu smjesu od jabuka dodaj mlijeko i vaniliju te promiješaj da se sjedini. Dodaj suhe sastojke u mikser u 3 dodavanja, naizmjenično s mokrim.
6. Prebaci tijesto u pripremljeni kalup i peci 35 do 45 minuta (napravi test čačkalicom). Ostavi kolač u kalupu oko sat vremena da se ohladi prije nego ga preokreneš na rešetku da se potpuno ohladi.
7. Napravi glazuru: u malom loncu otopi maslac na srednjoj vatri, miješajući dok ne postane smeđe i ne zamiriše na orašaste plodove, oko 5 minuta. Odmah makni s vatre i prebaci u manju posudu.
8. Umiješaj slastičarski šećer i 2 žlice mlijeka. Dodaj još mlijeka, žlicu po žlicu, dok glazura ne postane gusta, ali opet ne pregusta. Umiješaj prstohvat soli. Prije posluživanja prelij glazurom ohlađeni kolač.