Kladimo se da ovaj tajni sastojak nikada nisi koristila pri spravljanju pesta
- Bosiljak, parmezan, začini… sve su to klasični sastojci za ukusan pesto
- Međutim, osim „klasike“, bilo bi dobro dodati i jedan „tajni sastojak“
- Riječ je o jednom začinu iz azijske kuhinje
Pesto za tjesteninu možeš jako brzo sama spraviti, a uz to ima izuzetno svjež i aromatičan okus. Lista sastojaka za klasični zeleni pesto je sljedeća: uz svježi bosiljak ide i naribani parmezan, pinjoli i maslinovo ulje, kao i malo češnjaka te sol i papar. I to je to, zar ne? Pa, ne baš! Zaboravila si miso pastu.
Miso pasta je sastavni dio azijske kuhinje. Riječ je o gustoj pasti koja se spravlja od fermentirane soje s dodatkom kulture koji. Najpoznatija upotreba ove paste je u miso juhi, gdje se brine za ugodan umami okus (to je peti okus pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog).
Miso je zdrav
Miso pasta sjajan je dodatak pestu te se može koristiti umjesto soli. Osim slanog okusa, ovaj japanski tajni sastojak ima duboku aromu i „ono nešto“. Miso pasta je inače bogata vitaminima B, E i K te sadrži folnu kiselinu, cink i biljne bjelančevine.
Međutim, budi oprezna kod doziranja! Kako pesto ne bi bio previše slan, za početak dodaj 1 žličicu miso paste te tek nakon kušanja dodaj eventualno još.