Isprobaj ovaj tajni sastojak kad pripremaš pohanu piletinu - ispast će ti savršeno
- Amerika ima dugogodišnju ljubavnu vezu s prženom, odnosno paniranom piletinom
- Poslužuju je kao slavljeničko jelo, brzu hranu i „udobnu“ hranu
- Međutim, njeni su počeci pomalo mutni…
Znanstvenici tvrde da je najraniji recept za prženu i paniranu piletinu nastao nekoliko desetljeća prije Američke revolucije, a može se pronaći i u britanskoj kuharici autorice Hannah Glasse, koja je zahtijevala da se nabrašnjena piletina prži u svinjskoj masti.
Također se misli da su škotski imigranti možda jelo donijeli sa sobom kad su se smjestili u Carolinama. Međutim, afrički robovi pretvorili su prženu piletinu u jelo kakvo Amerikanci poznaju danas - dodavanjem začina u smjesu za paniranje. I sve do Drugog svjetskog rata, navodno je pržena piletina bila jelo za posebne prigode, to jest rezervirano za praznike ili neku proslavu.
Mlaćenica se odavno koristi pri spravljanju u američkim južnjačkim kuhinjama - kaže se da kada se sastojak koristi u marinadi za meso, njegove kiseline dekonstruiraju proteinske mreže pilećeg mesa, a kad se ponovo povežu, voda između proteinskih vlakana biva zarobljena. Rezultat: pileće meso koje je marinirano mlaćenicom - bilo da je za tamno ili bijelo meso – čini ga nježnijim, sočnijim i aromatičnijim. Mlaćenica ima dodatnu korist što se može vezati sa sirovom piletinom, dajući tako panadi nešto za što će se primiti – odnosno, manja je vjerojatnost da će se panada odvajati od piletine.