Džin tonik na drukčiji način: ovo ljeto omiljeni koktel jedemo kao sorbet, na mariniranim krastavcima!
- Svi volimo popiti osvježavajući džin tonik u toploj ljetnoj večeri
- Međutim, zašto ne bismo otišli korak dalje i poslužili džin tonik kao osvježavajući ledeni sorbet
- Džin tonik sorbet idealan je ljetni desert koji će oduševiti goste, a koji sama lako možeš spraviti kod kuće
Kako su počeli vrući dani, sve više razmišljamo o čaši hladnog pića ili nekom ledenom desertu koji će nas osvježiti. A kad spojimo te dvije ideje u jednu, dobijemo džin tonik sorbet, koji možeš napraviti sa ili bez aparata za sladoled. Osvježavajući i vrlo jednostavan za napraviti, ovaj recept za džin tonik sorbet idealan je za uživanje tijekom ljetnih vrućina, ali i u bilo koje doba godine. Premda je riječ o sorbetu, čista i oštra nota džin tonika sačuvana je i jednostavno asocira na sunčane ljetne dane.
Recept za džin tonik sorbet
Sastojci za 8 porcija:
Za sorbet:
• 500 ml tonika
• 100 grama šećera za želiranje (2:1)
• ½ žličice mljevenog rogača za zgušnjavanje
• 50 ml džina
• 2 žlice soka od limete
Za krastavce:
• 6 mini krastavaca (svaki po 40 g)
• 2 prstohvata soli
• 100 ml soka od limete
• 75 g šećera
• 1 vrh noža ksantan gume za zgušnjavanje
Za ukras:
• 1 organska limeta
Džin tonik sorbet - priprema:
1. Za sorbet: Tonik i šećer za želiranje kuhaj dok se šećer ne otopi. Dodaj rogač, džin i sok od limete, neprestano miješajući. Makni lonac sa vatre i ostavi da se smjesa potpuno ohladi. Zamrzni u aparatu za sladoled oko 30-40 minuta dok ne postane kremast. Ulij sorbet u posudu za zamrzavanje te stavi u zamrzivač najmanje na sat vremena. Bez aparata za sladoled: smjesu izlij u posudu za pečenje i zamrzni; Svakih 20 minuta dobro promiješaj vilicom ili mikserom kako bi se sladoled zamrznuo i bio kremast, a kristalići leda ostali što manji.
2. Za krastavce: Krastavce operi, posuši i uzdužno nareži na tanke ploške. Pomiješaj ih sa solju i ostavi da odstoje 20 minuta. U međuvremenu zakuhaj sok limete i šećer, umiješaj ksantan gumu i ohladi smjesu. Kad je smjesa želirana, stapnim mikserom napravi pire. Ploške krastavca dobro ocijedi u cjedilu i mariniraj u pireu od limete oko 15 minuta.
3. Za ukras: Limetu isperi vrućom vodom, posuši i oguli koru u tankim trakicama. Ocijedi kriške krastavca i stavi ih u prethodno ohlađene čaše. U svaku stavi otprilike ½ žlice pirea od limete. Sorbet oblikuj u kuglice, stavi na vrh i pospi s malo korice od limete. Posluži odmah.