Drukčiji (i bolji) kolač od mrkve, s ananasom i tako finom bijelom glazurom
- Ako još tražiš kolač koji će oduševiti goste za uskršnje blagdane, imamo izvrstan prijedlog
- Ovaj kolač od mrkve s voćnim twistom zasigurno će biti hit uskršnjeg stola
- Osim što je fenomenalnog okusa, privlačit će poglede velikih i malih gurmana
Ovaj bogati, sočni kolač idealna je uskršnja slastica za grickanje bez grižnje savjesti. Naime, gotovo da nema masnoća, a sadrži i vrlo malo kalorija. Budući da je toliko pun mrkve, ananasa i orašastih plodova, sličan je voćnom kruhu. Za najbolji okus ispeci kolač dan unaprijed.
Kolač od mrkve s ananasom - recept
Sastojci za kolač od mrkve s ananasom:
Tijesto:
• 240 g višenamjenskog brašna
• 2 žličice sode bikarbone
• 2 žličice mljevenog cimeta
• ½ žličice soli
• 2 jaja
• 150 g bijelog šećera
• 180 ml mlaćenice
• 180 ml nezaslađenog umaka od jabuka
• 2 žlice biljnog ulja
• 2 žličice ekstrakta vanilije
• 300 g naribane mrkve
• 220 g nasjeckanih pekan oraha
• 1 limenka (235 ml) nasjeckanog ananasa u soku, ocijeđen, a sok sačuvan
Glazura:
• 225 g kremastog sira
• 1 žlica sačuvanog soka od ananasa
• 450 g šećera u prahu
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 1 prstohvat soli
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva Celzija. Namaži posudu za pečenje veličine (22 x 33 cm) uljem.
2. U zdjelu prosij brašno, sodu bikarbonu, cimet i 1/2 žličice soli. Lagano umuti jaja u zdjeli, dodaj bijeli šećer, mlaćenicu, umak od jabuka, ulje i 2 žličice ekstrakta vanilije te dobro promiješaj. Pomiješaj smjesu mlaćenice, mrkvu, pekan orahe i ocijeđeni ananas sa smjesom od brašna pa ulij u pripremljenu posudu.
3. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 45 do 50 minuta. Ohladi kolač u posudi za pečenje na rešetki (ostavi oko sat vremena). Čvrsto pokrij posudu plastičnom folijom te ostavi u hladnjaku najmanje 8 sati ili preko noći.
4. U zdjeli izmiksaj sir i 1 žlicu soka od ananasa dok ne postane glatka, a potom dodaj slastičarski šećer, 1 žličicu ekstrakta vanilije i 1 prstohvat soli te tuci dok glazura ne postane glatka. Premaži kolač glazurom. Ukrasi po želji uskršnjim motivima.