Danas je svjetski dan cheesecakea! Pronašle smo genijalan recept da zajedno proslavimo

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Omiljeni cheesecake danas slavi svoj dan!
  • Znaš li da su ga prvi jeli još stari Grci, a onda je spletom okolnosti završio na britanskom otočju?
  • Danas ga možemo jesti posutog i zlatnim listićima i s ljutim papiričicama, ali nama je ipak najdraži nešto jednostavniji desert koji dijelimo samo s tobom

Danas slavimo najslasniji dan u godini! Naime, 30. srpanj diljem svijeta obilježava se kao dan mnogima omiljene slastice - cheesecakea. Za sve ljubitelje kremastoga, slatkog i sočnog okusa sira, on je jednostavno idalan kolač.

Za ovu ukusnu deliciju postoji hrpa recepata koji su se mijenjali još iz stoljeća u stoljeće i iz države u državu. Međutim, da bi pripremila klasični cheesecake potrebno ti je tek nekoliko sastojka, a to su kremasti sir, jaja, maslac i keksi. U ovaj lagani desert možeš dodati i voće, čokoladu, plavi sir ili pak ljute papričice, a sve to ovisi o tvojoj mašti.


A znaš li da je cheesecake jedan od najstarijih kolača uopće? Korijene vuče još iz stare Grčke, a vjeruje se da se posluživao sportašima još tijekom prvih Olimpijskih igara 776. godine prije Krista. Nakon toga preuzimaju ga Rimljani koji su umjesto kvasca ubacili razmućena jaja i tako usavršili recept.

NJAM NJAM! Nutella Cheesecake kolačići od samo 5 sastojaka

Tako je došao i do britanskog otočja pa ne čudi da su mu ime zapravo dali Englezi u 15. stoljeću. Njegova moderna verzija slavna je ipak zbog Williama Lawrencea iz Chestera u New Yorku koji je krajem 19. stoljeća razvio upravo kremasti sir koji je danas postao neizbježan sastojak svakog cheesecakea.

Za ovu se slasticu vežu i dva Guinessova rekorda, i to za najveći i najskuplji cheesecake. Najveći je cheesecake 2017. godine izradila Cheeseberry Company za proslavu 240. rođendana ruskog grada Stavropolja. Promjer mu je bio 2,8 metara, a težio je više od 4500 kilograma!

Najskuplji cheesecake kupiti možeš i ti. Ako možeš... Naime, njega u New Yorku prodaje slastičar Rafael Ronce i to za 4592 dolara. U njemu se ipak nalaze vrhunski sastojci poput bijelog tartufa, konjaka starog 200 godina, vanilije s Madagaskara i listića zlata kojima je posut.

KOLAČ S VINOM Cheesecake od crnog vina i bijele čokolade? Sve smo saznali

Dok ti se ne pruži prilika isprobati taj neobičan cheesecake, sasvim dovoljan bit će i onaj koji možeš pripremiti prema nekom od recepata koji imaš kod kuće. Što kažeš na jedan rozi cheesecake?

Life&style Imamo recept za savršeni rozi cheesecake! Gotov je za samo 20 minuta - i to bez pečenja

Ili možda Kinder bueno?

RECEPTI Želiš li recept za savršeni Kinder bueno cheesecake? Naravno da želiš! Ovaj je prava bomba

Osim njih, donosimo ti i onaj najbolji na svijetu za koji ćeš ipak maaalo trebati zasukati rukave!

Za podlogu će ti trebati: 

230 grama keksa

2 žlićice šećera

4 žlice i jedna žličica maslaca

prstohvat soli

Za kremu:

900 grama krem sira

270 grama šećera

4 velika jaja

2 žličice vanilije

prstohvat soli

160 ml kiselog vrhnja

160 ml vrhnja za šlag

Za gornji sloj:

475 ml kiselog vrhnja

35 grama šećera u prahu

žličica vanilije

Za preljev od malina:

340 grama malina ili bobičastog voća po želji

100 grama šećera

120 ml vode

Priprema:

Usitnjene kekse, šećer, sol i maslac pomiješaj, pritisni na dno kalupa i stavi peći na 175 stupnjeva na deset minuta, a nakon toga ostavi da se ohladi. Krem sir miksaj četiri minute ili dok ne bude potpuno gladak, dodaj sećer i nastavi miksati još četiri minute. Zatim dodaj sol i vaniliju, a nakon toga jedno po jedno jaje, a svako miksaj jednu minutu. U tu smjesu umiješaj kiselo vrhnje, a zatim umiješaj i vrhnje za šlag.

U posudu za pečenje (pleh) stavi vatrostalnu zdjelu sa smjesom i gurni u pećnicu na 160 stupnjeva,. Zatim u posudu ulij 1,5 litru kipuće vode, do polovice zdjele i peci 1,5 sati. Nakon toga smjesa neka se hladi jedan sat na zraku nakon čega je stavi na pripremljenu podlogu i zatim preko noći ostavi na hlađenju u hladnjaku.

Za gornji sloj kreme miksaj kiselo vrhnje, u zatim u njega dodaj šećer u prahu i vaniliju. Za preljev od malina voće, šećer i vodu pomiješaj i kuhaj pet minuta dok se ne počne zgušnjavati.

Ostavi da se ohladi, prelij preko cheseecakea i voila, tvoj savršeni desert je spreman!

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!
 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr