Četiri jela u koja bi trebala bez oklijevanja usuti malo sode bikarbone
- Soda bikarbona jedna je od nasvestranijih stvari koje imaš u smočnici
- Osim što je dobrodošla kad te muči želudac, ona je i sjajno sredstvo za čišćenje, ali i pomagač pri kuhanju
- Nisu to samo kolači, pogledaj u koja još jela možeš ubaciti sodu bikarbonu s čudesnim rezultatima
Imamo je u svakoj kući, čak i ako je ne koristimo samo kad nas muči žgaravica ili nadutost. Soda bikarbona pomoći će nam pri čišćenju, ublažiti opekline i ugrize komaraca, uklanja loše mirise, a jako je dobar i kuhinjski chef jer zna nekoliko dobrih trikova. Znamo da se stavlja u kolače umjesto praška za pecivo, no da se može ubaciti i u ova jela vjerojatno nisi čula...
1. Grah
Grah, ali i sve druge grahorice (pri tom posebno mislimo na tvdoglavi slanutak koji se doista kuha cijelu vječnost, a i onda može ostati pretvrd) brže će se skuhati ako u vodu ubaciš sode bikarbone. Možeš ju ubaciti i u vodu u kojoj se grah namače.
2. Kajgana i omlet
Ako želiš da ti kajgana bude pjenasta kao da ju je pripremio vrhunski chef, ubaci četvrtinu žličice sode bikarbone na svaka tri jaja koja mutiš. Vrijedi i za omlet. Bit će lagani i pjenasti.
3. Konzervirana rajčica
Koliko će rajčica iz konzerve biti kisela razlikuje se od proizvođača do proizvođača, no smeta li te ta kiselost (jednako kao i ona u umaku ili pasati od svježe rajčice) ublažiti je možeš dodajući joj sodu bikarbonu. Bit će više slatkasta, bez da ubacuješ šećer.
4. Voće i povrće
Potopiš li voće ili povrće na 12-15 minuta u vodu kojoj si prethodno dodala sode bikarbone, uklonit ćeš s kore gotovo potpuno pesticide kojima je tretirano, što je puno bolje nego da ga guliš.