Brzi cheesecake po receptu Gordona Ramsayja – s njegovim trikom ne troši se vrijeme na hlađenje
- Nije Gordon Ramsay bez razloga jedan od najrazvikanijih kuhara na svijetu, evo kako dobre fore zna!
- Cheesecake se ionako ne priprema dugo, ali on je našao način da zaobiđe hlađenje kolača u hladnjaku
- Kolač od sira s jagodama po receptu Gordona Ramsayja tako se može zgotoviti brzo, za samo 20 minuta, tutto completo!
U svojoj kuharici 'Quick and Delicious', slavni kuhar Gordon Ramsay je napisao: „Svatko voli kolač od sira, ali pečenje biskvita i stvrdnjavanje krem sira traje, jer to nije puding koji se skuha i stvrdne na brzinu. Ova obrnuta verzija, međutim, ima sve elemente tradicionalnog kolača od sira, ali bez ikakvog predugog petljanja.“
Izrada „obrnute“ torte od sira skraćuje vrijeme pripreme, a rezultat je ukusna torta od sira s finim karamelnim okusom. Gordon je također podijelio jednostavnu kuharsku tehniku za ukrašavanje kolača - maceriranje jagoda – što je nevjerojatno lako napraviti, a izgleda spektakularno.
Napisao je: „Maceriranje jagoda, koje uključuje posipanje šećerom i ostavljanje sa strane, briljantan je kuharski trik za naglašavanje slatkoće u voću; potrebno je nekoliko sekundi, ali rezultati su nevjerojatni.”
Evo kako napraviti kolač od sira Gordona Ramsaya s jagodama...
Sastojci za cheesecake s jagodama:
Za kolač od sira:
• 200 g krem sira
• 50 g neslanog maslaca
• 300 ml punomasnog vrhnja
• 4 digestiv keksa
• 3 žlice šećera u prahu
• 3 žlice šećera
• iscijeđeni sok od limuna
• srž polovice mahune vanilije
• 1 žlica listića mente (po želji, za ukras)
Za macerirane jagode:
• 200 g jagoda
• 2 žlice šećera u prahu
• 100 ml slatkog vina (po želji)
Priprema:
1. Obloži male posude za kolače prozirnom folijom i stavi ih u zamrzivač da se ohlade.
2. Za maceriranje jagoda stavi voće u zdjelu sa šećerom (i vinom ako ga koristiš) i dobro promiješaj. Pokrij prozirnom folijom i ostavi da odstoji 15 do 20 minuta.
3. Za pripremu cheesecakea stavi krem sir i šećer u prahu u zdjelu. Dodaj sok od limuna i srž vanilije i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
4. Ulij vrhnje u drugu zdjelu i izmiskaj, a zatim umiješaj vrhnje u smjesu od krem sira.
5. Izvadi posude iz zamrzivača i napuni ih smjesom od krem sira. Zagladi površinu nožem ili lopaticom i zatim stavi u hladnjak.
6. Stavi kekse u mikser i miksaj dok ne nastanu grube mrvice. Alternativno možeš staviti kekse u vrećicu za zamrzavanje i zdrobiti ih valjkom za tijesto ako nemaš mikser.
7. Na štednjak stavi neprijanjajuću tavu na srednje jaku vatru te stavi u nju šećer. Nakon što se šećer rastopi i počne karamelizirati, dodaj maslac i lagano protresi tavu da se smjesa sjedini dok se sve ne rastopi.
8. Dodaj mrvice keksa i protresi da se oblože karamelom. Smjesu stavi u hladnjak na pet minuta. Kad se ohladi, izmrvi biskvit na komade.
9. Sastavi tortu od sira: izvadi posude iz hladnjaka i okreni kolače od sira na tanjure, a pritom makni prozirnu foliju. Žlicom rasporedi jagode po kolaču, a zatim po vrhu pospi mrvicama od biskvita.
10. Ukrasi listićima mente i tvoj ukusni kolač od sira spreman je za posluživanje.