3 iznenađujuća dodatka kavi koji će ti pomoći da poboljšaš zdravlje crijeva

Instagram/Getty
Vidi originalni članak
  • Ako se nadaš vratiti zdravlje crijevima, vjerojatno pretpostavljaš da je kava jedna od prvih stvari kojih se trebaš odreći 
  • Razine kofeina i kiselosti imaju lošu reputaciju jer izazivaju probleme s trbuhom 
  • Ali, nemoj odmah očajavati! Čini se da ipak ne moraš prekrižiti crnu kavu iz jutarnje rutine

Bez brige, i dalje možeš uživati u jutarnjoj javi, pa je čak i koristiti kako bi poboljšala djelovanje mikrobioma s nekoliko iznenađujućih dodataka.

Will Bulsiewicz, gastroenterolog i autor knjige „Fibre Fueled“, nedavno je na Instagramu podijelio savjete o kavi koja je zdrava za crijeva. "Kava sama po sebi nije problem", objašnjava. „Problem je smeće koje joj dodajemo. Umjetna sladila, mlijeko, šećer, sirupi, još šećera - popis se nastavlja i nastavlja."

Umjesto tih dodataka, tog "smeća", dr. Bulsiewicz preporučuje da se odlučiš za nekoliko začina: cimet, đumbir i kurkumu.

Cimet ti vjerojatno ne zvuči previše ludo - to je jedna od uobičajenih opcija za posipati po kavi i može se naći na šankovima kafića. Cimet djeluje kao antioksidans i protuupalni sastojak koji ti može pomoći u održavanju ravnoteže šećera u krvi - povrh toga što koristi tvom mikrobiomu.

S druge strane, đumbir i kurkuma mogli bi ti biti iznenađujući prijedlozi. Međutim, oba dodatka imaju snažne protuupalne benefite koji mogu pomoći da naša crijeva budu sretna (a možda čak i malo izgubiš na težini). Kurkuma također ima pomalo slatkast okus pa kavu onda možeš piti bez šećera ili umjetnih zaslađivača.

Life&style Cold Brew kava je novi hit! Evo kako ćeš sama spraviti ovaj trendovski napitak

Bulsiewicz ne navodi određene preporučene količine začina po šalici kave, ali iskušale smo s nekoliko prstohvata svakog. Bile smo ugodno iznenađene kako su svi popili moju jutarnju kavu! Koristile smo mljeveni đumbir, ali sigurno bi i ribanje svježeg korijena također uspjelo. I to je definitivno najjači okus od ova tri, ali kurkuma ga je uravnotežila - i oboje su pomogli da se „snažni“ cimet sakrije dovoljno dobro. 

Onima koji ne žele u potpunosti proći bez tradicionalnijih dodataka, Bulsiewicz preporučuje da ih jednostavno zamijene zdravijim prirodnim alternativama, poput stevije za slatkoću ili sojinog ili zobenog mlijeka, a ne mliječnih proizvoda. Ne zaboravi i na hidrataciju, odnosno uz kavu pij puno vode! 

Life&style Kava podgrijavanjem postaje bljutavija, ali to možeš lako izbjeći uz ovaj trik

Posjeti Miss7.24sata.hr