3 iznenađujuća dodatka kavi koji će ti pomoći da poboljšaš zdravlje crijeva
- Ako se nadaš vratiti zdravlje crijevima, vjerojatno pretpostavljaš da je kava jedna od prvih stvari kojih se trebaš odreći
- Razine kofeina i kiselosti imaju lošu reputaciju jer izazivaju probleme s trbuhom
- Ali, nemoj odmah očajavati! Čini se da ipak ne moraš prekrižiti crnu kavu iz jutarnje rutine
Bez brige, i dalje možeš uživati u jutarnjoj javi, pa je čak i koristiti kako bi poboljšala djelovanje mikrobioma s nekoliko iznenađujućih dodataka.
Will Bulsiewicz, gastroenterolog i autor knjige „Fibre Fueled“, nedavno je na Instagramu podijelio savjete o kavi koja je zdrava za crijeva. "Kava sama po sebi nije problem", objašnjava. „Problem je smeće koje joj dodajemo. Umjetna sladila, mlijeko, šećer, sirupi, još šećera - popis se nastavlja i nastavlja."
Umjesto tih dodataka, tog "smeća", dr. Bulsiewicz preporučuje da se odlučiš za nekoliko začina: cimet, đumbir i kurkumu.
Cimet ti vjerojatno ne zvuči previše ludo - to je jedna od uobičajenih opcija za posipati po kavi i može se naći na šankovima kafića. Cimet djeluje kao antioksidans i protuupalni sastojak koji ti može pomoći u održavanju ravnoteže šećera u krvi - povrh toga što koristi tvom mikrobiomu.
S druge strane, đumbir i kurkuma mogli bi ti biti iznenađujući prijedlozi. Međutim, oba dodatka imaju snažne protuupalne benefite koji mogu pomoći da naša crijeva budu sretna (a možda čak i malo izgubiš na težini). Kurkuma također ima pomalo slatkast okus pa kavu onda možeš piti bez šećera ili umjetnih zaslađivača.
Bulsiewicz ne navodi određene preporučene količine začina po šalici kave, ali iskušale smo s nekoliko prstohvata svakog. Bile smo ugodno iznenađene kako su svi popili moju jutarnju kavu! Koristile smo mljeveni đumbir, ali sigurno bi i ribanje svježeg korijena također uspjelo. I to je definitivno najjači okus od ova tri, ali kurkuma ga je uravnotežila - i oboje su pomogli da se „snažni“ cimet sakrije dovoljno dobro.
Onima koji ne žele u potpunosti proći bez tradicionalnijih dodataka, Bulsiewicz preporučuje da ih jednostavno zamijene zdravijim prirodnim alternativama, poput stevije za slatkoću ili sojinog ili zobenog mlijeka, a ne mliječnih proizvoda. Ne zaboravi i na hidrataciju, odnosno uz kavu pij puno vode!